GIZ obezbedio 58 električnih bicikala za negovateljice

    0

    Nemačka razvojna saradnja (GIZ) obezbedila je električne bicikle za 16 gradova i opština. Bicikli dolaze kao podrška zaposlenima u oblasti socijalne zaštite u vreme visokog broja zaraženih virusom Kovid-19. Namenjeni su negovateljicama koje pružaju pomoć u kući za starija lica i lica kojima je potrebna nega, a čija je podrška posebno značajna zbog ograničenog kretanja i zdravstvenih rizika kojima su oni izloženi.

    Donaciju uručuje projekat nemačko-srpske razvojne saradnje Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe, a pored bicikala ona obuhvata i kacige i sigurnosne lance. Električni bicikli rade na bateriju i mogu se voziti sa i bez elektro pogona.

    “Pomoć u kući za strarija lica je jedna od najčešće korišćenih usluga socijalne zaštite. Veoma nam je drago da ćemo ovom donacijom podržati zaposlene u socijalnoj zaštiti i time olakšati dolazak do korisnika, a imati i pozitivan efekat na zaštitu životne sredine. Činjenica da su bicikli proizvedeni u Srbiji je dodatni bonus jer time podržavamo i razvoj domaće zelene ekonomije”, rekao je Markus Majer, vođa projekta.

    Do kraja 2020. godine biće uručeno 58 električnih bicikala – 26 prilagođenih brdskim predelima i 32 namenjena ravničarkom terenu.