Generalni sekretar NATO: „Dobio sam uverenja da će Crna Gora nastaviti da ispunjava obaveze…“

0
Profimedia

(Beta) – Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je na konferenciji za medije s crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem u Briselu da je Crna Gora „promoter stabilnosti na Zapadnom Balkanu“ i da je danas od Krivokapića „dobio uveravanja“ da će Crna Gora nastaviti da ispunjava svoje obaveze prema Alijansi.

„Članstvo Crne Gore u NATO je dobro za Crnu Goru, ali je dobro i za Balkan i za NATO. To je tim najuspešnije Alijanse koja demonstrira mir. A mir i stabilnost su preduslovi za ekonomski prosperitet. Videli smo to širom Evrope, videli smo to svaki put kada NATO pozove nove članice. U interesu je Crne Gore da ostanemo zajedno jači i sugurniji i to je bila jasna poruka premijera da je Crna Gora spremna da bude pouzdan saveznik Alijanse“, preneo je Stoltenberg.

Podgorički mediji javljaju i da je Krivokapić rekao da žali ako se bilo gde u Crnoj Gori desilo paljenje zastava bilo čije, pa i NATO.

Krivokapiću koji je u prvoj zvaničnoj poseti Briselu od kada je premijer, Stoltenberg je istakao da se raduje saradnji i da ga očekuje na samitu sledeće godine.

Krivokapić je zahvalio NATO-u zbig solidarnosti tokom pandemije: „Ako nema solidarnosti u kriznim situacijama, onda čovek izgubi osnovni imenitelj – da kaže da je čovek. Zato cenim napore NATO“.

On je u Briselu izjavio da će „imati veću posvećenost NATO, ali i integracijama u Evropsku uniju“ i da je „put u EU biti brži ako ste članica NATO“.

Rekao je da će Crna Gora preuzeti sve obaveze koje proizilaze iz članstva u NATO, i to i finansijski i u misijama koje će, kako je rekao, Crna Gora uspešno sprovoditi.

Krivokapić je istakao da je Stoltenbergu preneo da će jačati odnose sa svima, pa i s Rusijom, ali, kako je rekao, „taj deo se odnosio prevashodno na ekonomiju, odnosno turizam jer najviše turista u Crnu Goru dolazi iz Rusije. A u delu koji bude u sukobu s politikom Alijanse, naravno da ćemo poštovati politiku Alijanse“, najavio je on.

Na pitanje o poligonu gde bi Vojska Crne Gore imala vežbe, Krivokapić je rekao da će s pažnjom analizirati sve mogućnosti koje bi zadovoljile standarde NATO.

Za planinu Sinjajevinu je rekao da je to što vojnog poligona tamo neće biti, „pobeda građana jer se sačuvao ekološki prostor. Moramo naći najbolju meru kako bi zadovoljivala NATO planove ali i očuvala našu prirodu“ rekao je Krivokapić.

Nova vlada je objavila da Sinjajevina neće biti vojni poligon jer se tome protivio deo građana i nevladinog sektora koji su skoro dva meseca protestovali na toj planini.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500