General SAD: Srbija treba da izbegne zamenu zavisnosti od Rusije zavisnošću od Kine

0
Profimedia

Srbija ima suvereno pravo da kupuje oružje od Kine ili od koga god drugog želi, ali srpska vlast treba širom da otvori oči i mora da odluči kako da izbegne zamenu jedne zavisnosti, od Kremlja, drugom zavisnošću – od Komunističke partije Kine, izjavio je američki general Frederik Ben Hodžis (Frederick Ben Hodges) u intervjuu koji večeras prenosi Radio slobodna Evropa (RSE). 

“Srbija sigurno ima suvereno pravo da kupuje oružje od Kine ili gde god drugde želi, ali Vlada treba širom da otvori oči. Očekivao bih da je Ministarstvo odbrane posvetilo dužnu pažnju kad je reč o utvrđivanju interoperabilnosti kineskih u okviru sopstvenih sistema i koncepta odbrane, kao i o održivosti, odnodno o praćenju dugoročnog održavanja, municije, obuke, zamene…”, rekao je Hodžis. 

Izrazio je nadu da će Vlada Srbije učiniti ono što je najbolje za mlade ljude Srbije, kako bi im omogućila najbolje i najperspektivnije sporazume od kojih će imati koristi u budućnosti. 

“Poslovanje sa Kinom obično uključuje neke negativne ishode kao što su transfer ili krađa tehnologija, infuzija kineske radne snage na uštrb zapošljavanja radne snage domaćina, izuzetno nepovoljni sporazumi o otplati kineskih dugova”, rekao je američki general. 

Hodžis, koji je komandovao kopnenim snagama SAD u Evropi od 2014. do 2017. godine, sada saradnik vašingtonskog nevladinog Centra za analizu evropske politike (CEPA), navodi i da bi Zapad trebalo da se takmiči sa Kinom nudeći bolje uslove.

(Beta)