Gejts: “Pandemija će za bogate zemlje biti okončana krajem 2021. godine, a za ostatak sveta do kraja 2022…”

0
Profimedia

Vlasnik Majkrosofta Bil Gejts procenjuje da će pandemija koronavirusa biti završena do kraja 2021. godine. Međutim, njegova procena se odnosi, pre svega, na bogatije ili zemlje u razvoju, kao što je slučaj sa SAD, prenosi portal CNET.

“Inovacije u dijagnostici, terapijama i vakcinama su impresivne. Zbog toga smatram da u bogatom svetu možemo okončati pandemiju do kraja 2021. godine, a za ostatak sveta do kraja 2022. godine”, izjavio je Gejts.

Gejts finansira medicinsko istraživanje i programe za vakcine putem svoje Bill & Melinda Gates Fondacije.

Svestan je da je, čak i da se njegovo predviđanje ispuni, pandemija sve zemlje sveta vratila nekoliko godina unazad kada je reč o ekonomskom rastu, borbi protiv HIV-a, malarije…

Gejts je kritikovao američki sistem testiranja na koronavirus, kao i način na koji se američki predsednik Donald Tramp i njegova administracija nose sa situacijom.

Otvoreno je rekao da je visok broj slučajeva koronavirusa u SAD rezultat nedovoljnog testiranja i praćenja kontakata, kao i nenošenja zaštitnih maski. Takođe, sam Gejts je bio meta teorija zavere i neistina o virusu.

On veruje da će vakcina biti razvijena, ali da će zbog različitih problema uključujući proizvodnju moći da pomogne samo bogatijim zemljama.

“Čini se da se ovaj virus, prema podacima koje imamo iz testiranja nad životinjama i prve faze kliničkih ispitivanja, možemo zaustaviti vakcinom”, rekao je Gejts.

Kada je reč o pacijentima koji su trenutno zaraženi, Gejts je govorio o lečenju antivirusnim lekovima, poput remdesivira ili kortikosteroida deksametazona.

“Već smo imali rezultate koji su pokazali da su ovi lekovi poboljšali stanje kod velikog broja pacijenata, oni će biti dodatak u lečenju”, zaključio je Gejts.