Gazivode, „papirić od Trampa“, „nema međusobnog priznanja“: Šta je Vučić rekao nakon sastanka u Beloj kući

2
Screenshot Instagram buducnostsrbijeav

Srpski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Vašingtonu da je Srbija potpisala bilateralni sporazum sa SAD o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Kosovom, a ne trilateralni.

„Potpisali smo bilateralni sporazum sa SAD, ovo nije trilateralni sporazum. Treća strana nije priznata kao subjekt medjunarodnog prava što je za nas bilo veoma važno“, rekao je Vučić novinarima.

Posle ceremonije potpisivanja sporazuma koji je u ime SAD potpisao predsednik Donald Tramp, a u ime Kosova premijer Avdulah Hoti, Vučić je kazao da tim sporazumom Srbija „uredjuje odnose sa najvećom silom sveta“.

On je naveo da se sporazum odnosi „na ekonomiju i neka politička pitanja“.

„Bili su teški razgovori, iskreno smo zadovoljni onim što smo postigli“, dodao je Vučić.

On je rekao da je zahvalan predsedniku Trampu, „naročito na dugom bilateralnom susretu sa delegacijom Srbije“.

„Ja sam oko 15 minuta proveo sam sa njim na razgovoru. Iskazao je želju da dodje u Srbiju, a ja sam mu uputio zvaničan poziv“, naveo je Vučić.

Vučić je rekao i da je nakon sastanka od Trampa dobio olovku na poklon, ali i poruku napisanu na „papiriću koji mu doturio“.

„Samo za Srbiju je predviđeno otvaranje kancelarije Fonda za razboj SAD u Beogradu, a toga nema za Prištinu ili bilo koga drugog u regionu“, dodao je Vučić.

To će značiti jak signal svim investitorima i pokazuje koliko je Amerika zainteresovana da radi sa Srbijom, ukazao je Vučić.

Dodao je da će „Amerikanci nagledati sa nama važne projekte, kao što je izgradnja puta do Prištine“.

„Dogovorili smo kako da izgradimo prugu i da povežemo Prištinu sa centralnom Srbijom i to preko Merdara“, rekao je Vučić.

„Neki su hteli da se gradi preko severa Кosova i da Srbija nema veze sa tim i tu smo jednu zamku izbegli“, dodao je Vučić.

Predsednik Vučić rekao je da se dve strane slažu da će da rade zajedno sa SAD na „fizibiliti studiji“ koja će da podeli Gazivode.

„Mi u ovom trenutku nemamo ni kilovat struje sa Gazivoda. Кako god da to podelimo i mi ćemo da dobijemo. Zato su se oni i svađali. Veoma je važno da Amerikanci urade i fizibiliti studiju“, naveo je predsednik Vučić.

Govorio je i „spornoj tački 10“.

„Hoti je na tome deset puta insistirao. Oni su se obavezali svojim ugovorom sa Amerikancima da će da pristupe mini-Šengenu. Time ćemo da obezbedimo slobodan protok ljudi, kapitala, usluga. To je za sve nas od fantastičnog značaja. Taksi više nema“, kazao je predsednik.

Odgovorio je na pojedine izjave da srpska delegacija nije doživela nikakvo iznenađenje i ukazao da je specijalni izaslanik Ričard Grenel potvrdio da jeste bilo iznenađenja.

„Da budem iskren, slušam različite priče da nije bilo iznenađenja i Grenel je potvrdio da je bilo iznenađenja za srpsku delegaciju, ali nije želeo da precizira da je to tačka 10 i međusobno priznanje“, rekao je Vučić novinarima u Vašingtonu.

Naglasio je da „građani Srbije ne moraju da brinu, jer međusobnog priznanja neće biti“.

2 KOMENTARA

  1. Још један лош споразум за Србију, у низ лоших, господина предсеника.

Comments are closed.