Gastroenterolog: “Ljudi izbacuju virus putem stolice narednih 15 do 20 dana kada ponovo postanu negativni”

0
Profimedia

Zdrava hrana je značajna, naravno dobro oprana, i ona štiti od oksidativnog stresa ističe prof.dr Vojislav Perišić.

Pored mera koje su donete i izolacije, drugi najvažniji savet koji stručnjaci ističu kada je reč o sprečavanju širenja koronavirusa, jeste veći nivo higijene i oprezniji odnos prema hrani i svemu što se unosi u kuću. Prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog za Jutro TV Prva kaže da ukoliko su slatkiši propisno pakovani mogu da se konzumiraju, oni sami po sebi ne mogu da nose COVID-19.

“Ako uzimamo dosta povrća i voća sa puno antioksidanasa onda uzimamo potrebne materije koje gase požar akutne upale izazvane koronavirusom i imaju izuzetan značaj kad virus dospe u ljudski organizam” kaže prof. dr Perišić i posebno skreće pažnju na činjenicu da ljudi kada ponovo postanu negativni na COVID 19 izbacuju virus putem stolice narednih 15 do 20 dana i zbog toga je izuzetan značaj lične higijene i toaleta.

“Čak 10 odsto ljudi koji nemaju disajne smetnje imaju znake COVIDA- 19 crevne infekcije, takođe i deca koja nemaju ovu infekciju izbacuju je putem stolice, zato održavajte higijenu na najvišem nivou”, kaže dr Perišić, prenosi B92.

Zdrava hrana je značajna, naravno dobro oprana i ona štiti od oksidativnog stresa, neće sprečiti infekciju ali će biti mnogo blaža.

“U Aljasci dele deci paketiće za hranu i u njima su ovsene pahuljce jer one sadrže beta glukane koji čine da bela krvna zrnca bolje jure po organizmu viruse i baterije”, naveo je on.

Luk ima inulin probiotik, hranu za dobre probiotske bakterije koje će da se bore pritiv koronavirusa u našim crevima i u tom smislu luk je koristan.

Sada možemo da vidimo razne recepte kako da poboljšamo imunološki sistem i sačuvamo organizam od koronavirusa, a jedan od načina je navodno recept limun, kurkuma i med. Dr Perišić ističe da vitamina C imamo više u paprici nego u limunu, i da napraviti salatu sa paprikom ima više efekta.

”I ne zaboravite” napominje prof.dr Glišić ”višak vitamina C se izbacuje putem mokraće, a previše ovog vitamina može dovesti i do kamena u bubregu.”

Vegani su podložniji infekcijama pa gastroenterolog savetuje sve da ne drže rigorožne dijete, ali ipak za one koji žele da smršaju koji kilogram do leta ističe da plan ishrane mora biti izbalansiran sa obaveznim unosom mesa jer sadrži cink koji je bitan za ćelijski imunitet koji je bitan za one leukocite koji jure bakterije.