Gambija tužila Mjanmar za genocid nad Rohinjama

0
Foto: Tanjug-AP

Gambija je Međunarodnom sudu pravde predala tužbu kojom se Mjanmar optužuje za genocid u operacijama protiv muslimanske manjine Rohinja i od suda zatražila da hitno naredi mere kojima bi se “smesta obustavile genocidne aktivnosti Mjanmara”, preneo je Gardijan.

Tužba je podneta u ime Organizacije islamske saradnje.

Ministar pravde Gambije Abubakar Mari Tambadu je rekao da želi da “pošalje jasnu poruku Mjanmaru i ostatku međunarodne zajednice da svet ne sme da stoji po strani i ne čini ništa u vezi užasnih zločina koji se dešavaju oko njih”.

“Sramota je za našu generaciju da ne čini ništa dok se pred našim očima odvija genocid”, naveo je on.

Mjanmarska vojska je počela žestoku kampanju protiv Rohindja u avgustu 2017, kao odgovor na napad pobunjenika iz redova te manjinske zajednice.

Više od 700.000 Rohinja je izbeglo u susedni Bangladeš kako bi se spaslo od etničkog čišćenja. U podnesku Gambije se navodi da operacija mjanmarske vojske protiv Rohinja, u okviru koje se dešavaju “ubistva, nanose teške fizičke i psihičke povrede, dovodi do uslova sračunatih da izazovu fizičko uništenje, nametanje mera za sprečavanje rađanja i prisilna preseljenja, ima genocidni karakter jer je usmerena na uništavanje Rohinja u celosti ili delimično”.

Šef istražiteljske misije UN u Mjanmaru je prošlog meseca upozorio na “ozbiljan rizik od ponavljanja genocida” a za misiju u septembru, u konačnom izveštaju, navela da Mjanmar treba pozvati na odgovornost u međunarodnim sudovima zbog navodnog genocida nad Rohinjama. Ambasador Mjanmara pri UN je prošlog meseca nazvao misiju UN “pristrasnom” i zasnovanom na “netačnim informacijama i podacima iz druge ruke”.