Fudbaleri imaju tri puta veći rizik od demencije

0
Foto: Profimedia

Kod bivših fudbalera uočen je tri i po puta veći rizik od razvoja demencije nego kod ljudi iste starosti iz opšte populacije, ustanovili su istraživači sa Univerziteta Glazgov.

U istraživanju su korišćeni podaci prikupljeni od 7.676 bivših profesionalnih fudbalera i oko 23.000 njihovih vršnjaka iz opšte populacije, piše BBC.

Stručnjaci su istraživali da li postoji veza između udaranja lopte glavom i povreda mozga. Istraživanje su započeli posle informacija po kojima je bivši fudbaler Vest Bromviča Džef Estl umro od višestrukih povreda glave.

Analizirali su slučajeve muškaraca koji su se profesionalno bavili fudbalom u Škotskoj u periodu od 1900. do 1976. godine.

Ovu studiju naručili su Fudbalski savez Škotske i Udruženje profesionalnih fudbalera. Istraživanje je počelo u januaru, a vodio ga je neuropatolog dr. Vili Stjuart.

Među bivšim fudbalerima uočio je pet puta veći rizik od razvoja Alchajmerove bolesti, četiri puta veći rizik od motoričkih oboljenja i dvostruko veću opasnost od razvoja Parkinsonove bolesti.

Istovremeno je studija pokazala da je kod bivših fudbalera primećen manji rizik od srčanih oboljenja i nekih vrsta karcinoma, kao što su rak pluća, nego kod ostatka populacije.

Estl, bivši engleski reprezentativac, od demencije oboleo je 2002. godine, a od posledica bolesti je preminuo u 59 godini.