Fudbaler u Mađarskoj dao gol, podigao majicu “Prava za Flojda”, pa ukoren: “A sledeći put će stvarno biti kažnjen…”

1
Foto: Profiemdia

Fudbalski savez Mađarske ukorio je danas fudbalera Ferencvaroša Tokmaca Nguena, pošto je nakon postignutog gola pokazao majicu sa porukom “Pravda za Džordža Flojda”.

Nguen je rođen u izbegličkom kampu u Keniji, roditelji su mu iz Južnog Sudana, a on je odrastao u Norveškoj, za čije je mlaš selekcije nastupao. On je 2019. godine dobio poziv za reprezentaciju Južnog Sudana.

Nguen je postigao gol u remiju Ferencvaroša 1:1 sa Puškaš Akademijom u nedelju u madjarskom prvenstvu. On je posle gola podigao dres i pokazao majicu na kojoj je bila poruka: “Pravda za Džordža Flojda”.

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Madjarske je pismeno ukorila 26-godišnjeg fudbalera i navela da će za bilo kakav sličan postupak ubuduće biti “stvarno kažnjavan”.

Flojd je umro 25. maja u Mineapolisu, posle intervencije belog policajca koji je gotovo devet minuta držao koleno na Flojdovom vratu, uključujući dva minuta i 53 sekunde pošto je izgubio svest.

Zbog toga su izbili protesti u brojnim američkim gradovima, a oglasile su se i brojne sportske zvezde koje zahtevaju promene i pravdu za Flojda.

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) zatražila je od organizatora takmičenja da koriste “zdrav razum” i da razmotre da ne kažnjavaju igrače koji traže pravdu za Flojda.

“Fifa u potpunosti razume osećanja i zabrinutost koje su iskazali brojni fudbaleri u svetlu tragičnih okolnosti slučaja Džordža Flojda. Primena zakona fudbala ostavljena je organizatorima takmičenja, koji bi trebalo da koriste zdrav razum i imaju u vidu kontekst dešavanja”, navodi se u saopštenju Fife.

Sportski list Nemzeti naveo je da je Nguen bio jedan od najboljih veznih igrača u prvom delu madjarskog šampionata, postigao je četiri gola i imao je tri asistencije.

Nguen je prošle godine, posle nekoliko sezona u Stromsgodsetu, prešao u Ferencvaroš, za koji je bio strelac i u evropskim utakmicama.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. ovaj preminuli crnac svakako nije zasluzio da tako umre,ili da u opste bilo kako umre zbog zlocina na koji se sumnja da je pocinio i zbog prethodnih zlocina za koje je lezao u zatvoru ranije, zatvorske kazne zato i postoje, nije svaki zlocin za smrtnu kaznu a narocito ne moze o tome da odlucuje neki retardirani policajac na ulici

Comments are closed.