Fridom haus: Pandemija podstiče represiju preko interneta širom sveta

0
Foto: Profimedia / ilustracija

(Beta) – Vlade širom sveta koriste pandemiju kao opravdanje da pojačaju svoj nadzor i bolje suzbiju glasove neslaganja preko interneta, ocenjuje nevladina organizacija za odbranu ljudskih prava Fridom haus (Freedom House) u danas objavljenom izveštaju. 

Prema izveštaju, vlasti u desetinama zemalja su koristile pandemiju Kovida-19 da “opravdaju proširena ovlašćenja nadzora i širenje novih tehnologija koje su ranije smatrane invazivnim”.

“Pandemija je ubrzala zavisnost društva o digitalnu tehnologiju u vreme kada internet postaje sve manje slobodan”, ocenio je Majkl Abramovic, predsednik organizacije čije sedište je u Vašingtonu.

“Bez odgovarajućih zaštita za privatni život i vladavinu prava te tehnologije mogu lako biti pretvorene u (alatke) za političku represiju”, dodao je on.

Fridom haus konstatuje pad internet sloboda desetu uzastopnu godinu na osnovu svog indikatora koji obuhvata 65 zemalja. Šestu godinu zaredom Kina se nalazi na poslednjem mestu.

Od oko 3,8 milijardi korisnika interneta samo 20 odsto živi u zemljama gde su onlajn aktivnosti slobodne, 32 odsto u zemljama gde su “delimično” slobodne i 35 odsto u zemljama gde nisu slobodne, na osnovu indikatora organizacije.

U izveštaju se konstatuje primetan pad u zemljama gde su vlasti uvele prekid interneta kao što su Mjanmar, Kirgizija, Indija ili Ruanda.