Francusko-nemački plan za oporavak Evrope: Merkel i Makron predstavljaju svoje ideje nakon sastanka

0
Foto: Profimedia

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron imaće danas posle podne video sastanak nakon čega će na konferenciji za novinare predstaviti zajedničku inicijativu u krizi zbog pandemije koronavirusa, saopšteno je u Parizu.

Merkelova i Makron će “razgovarati u 15.30 na video konferenciji, a posle razgovora, oko 17 časova, održaće zajedničku konferenciju za novinare na kojoj će objaviti zajedničku deklaraciju i predstaviti francusko-nemačku inicijativu”, precizira se u saopštenju Jelisejske palate.

Ta inicijativa će biti usredsređena na zdravlje, privredni oporavak, ekološku i digitalnu tranziciju, kao i na industrijski suverenitet.

U saopštenju iz Berlina se precizira da će Merkelova i Makron nakon razgovora predstaviti na konferenciji za novinare “francusko-nemačku inicijativu o privrednom oporavku Evrope”.

Dvoje lidera su u telefonskom razgovoru 8. maja, povodom 75. godišnjice završetka Drugog svetskog rata, istakli da je evropsko angažovanje potrebno više nego ikada.

Evropska komisija treba da 27. maja predstavi instrument za oporavak ekonomije koji će biti podržan sa 1.000 milijardi evra kako bi Unija izašla iz recesije izazvane pandemijom koronavirusom.

(Beta)