Francuski novinar 6 meseci radio kao policajac: “Svedočio sam nasilju, rasizmu, ali i depresiji oficira”

0
Foto: Profimedia

Francuski novinar Valentin Gendrot, koji je šest meseci bio infiltriran u redovima francuske policije, opisao je svojoj knjizi “Policija” kulturu rasizma i nasilja koja prolazi nekažnjeno, piše Gardijan.

Gendrot tvrdi da je nasilje u policiji toliko učestalo, da je postalo gotovo banalno, opisujući jedan incident kada je bio prisiljen da učestvuje u lažiranju dokaza protiv adolescenta kog je pretukao policajac.

“Zaista me je šokiralo kada sam čuo kako policajci – koji su predstavnici države – zovu tamnopute ljude Arapima ili migrantskim gadovima, ali svi su to radili”, rekao je Gendrot.

“Bila je to manjina, ali su oni uvek bili nasilni”, dodao je on.

Takođe, Gendrot je iznenađen lošom obukom policajaca, kao i njihovim malim platama. On je naglasio i da policajci rade u konstantnom stresu i da su svakodnevno suočeni sa nasiljem i neprijateljstvom, što neke dovodi do depresije i samoubistva.

Francuski novinar je proveo šest meseci u policijskoj stanici u jednom od ozloglašenih pariških arondismana na severu, gde su odnosi organa reda i lokalnog stanovništva veoma zategnuti.

Gendrot otkriva i da je uniformu i pištolj dobio nakon samo tri meseca obuke, a da je potom poslat u patrolu.

Naglašava da je svakodnevno bio svedok policijiske brutalnosti, najčešće izražene prema omladini.

“Oni ne vide mlade osobe, već delinkvente. Kada se jednom utvrdi ova vrsta dehumanizacije, sve postaje opravdano, poput premlaćivanja adolescenta ili migranata”, napisao je on dodajući da ga zapanjuje “kako se policajci osećaju nedodirljivim, kao da nema nadređenih, hijerarhije, kao da odlučuju prema svojoj voji u određenom trenutku”.

“U mojoj stanici svakodnevno su se mogli čuti rasistički, homofobni ili mačo komentari. Dolazili su od strane određenih kolega, a ostali su ih tolerisali i ignorisali”, napisao je Gendrot.

Ovaj 32-godišnji francuski novinar iz Bretanje radio je za lokalne novine i radio, a već je imao zadatke kao novinar na zadatku u pričama o radu u Tojotinoj fabrici i supermarketima Lidla.

“Želeo sam da se infiltriram u policiju kako bih mogao pokazati ono što nikad ne vidimo. U Francuskoj postoje dva velika tabua: policijsko nasilje i zlostavljanje i samoubistva policajaca. Ljudi, ili vole policiju, ili je se gnušaju. Smatrao sam da mora postojati više nijansi”, rekao je Gendrot.

“Ovo nije knjiga protiv policije, već izveštaj o svakodnevnom životu policajaca u Francuskoj”, dodao je on.

Gendrot se policiji pridružio 2018. godine koristeći svoje pravo ime. O njemu nema mnogo podataka na društvenim mrežama i internetu, ali se komisija i kolege svakako nisu preterano interesovale za njegovu prošlost.

Nakon tri meseca obuke, Gendrot je 15 meseci služio u psihijatrijskoj jedinici policije, a nakon toga je prebačen u policijsku stanicu 19 arondismana u Parizu.

Tamo je dobio značku pod brojem 299145, uniformu i pištolj. Stanica pokriva prostor na kojem živi oko 190.000 stanovnika, a okrug je poznat zbog problema s maloletničkom delikvencijom, drogom i prostitucijom.

U jednoj od prvih patrola opisao je kako je njegov kolega pretukao tinejdžera u policijskom kombiju.

 “Dva nedelje u uniformi i već samo postao saučesnik u premlaćivanju mladog migranta. Incident nikad nije zapisan u službenim beleškama. Šta se dogodi u kombiju, ostaje u kombiju”, napominje Gendrot.

Drugom prilikom njegova patrola je dobila prijavu da mladići u komšiluku prave buku. Kada je jedan od mladića uvredio policajca, on ga je uhapsio i pretukao.

“Mogli smo da zaplenimo zvučnike i odemo. Umesto toga, stvar je eskalirala i on je pretučen”, rekao je Gendrot.

On je opisao i kako policajci rade u oronulim kancelarijam, voze stare automobile i često od svog novca kupuju osnovnu opremu, što dovodi do depresije kod pojedinih policajaca.

Tokom 2019. godine, 59 policajaca počinilo je samoubistvo, što je porast od 60 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Fejsbuk grupa osnovana za podršku policajcima koji se bore s depresijom za nekoliko dana imala je više hiljada članova.

“Ova knjiga je prikaz vremena koje sam proveo u policiji. Svi znaju da problemi u policiji postoje i da nešto mora da se preduzme, a možda će ova knjiga promeniti stvari”, rekao je Gendrot.

“Policija ima moć, uniforma daje moć i oni je koriste”, zaključio je Gendrot.