Francuski nobelovac: COVID-19 je delo ljudskih ruku. Verovatno se dogodila ili greška ili je sve procurelo iz laboratorije…

0
Foto: Profimedia

COVID-19 je delo ljudskih ruku, tvrdi francuski naučnik i dobitnik Nobelove nagrade za medicinu Lik Montanje u intervjuu za Večernje novosti navodeći da pretpostavlja da se dogodila greška kada su naučnici tragali za vakcinom protiv virusa side.

Montanje, koji se proslavio pronalaženjem virusa side, za Večernje novost” ističe da zna šta govori i obrazlaže svoj stav.

“Sve je krenulo od poznatog virusa kod slepih miševa, na kome se intervenisalo da bi se ‘humanizovao’. U tom trenutku se verovatno dogodila ili greška ili je sve procurelo iz laboratorije. Dobili su nešto što je suprotno od onoga šta su tražili”, rekao je Montanje.

Na pitanje na koga konkrento misli, Montanje je rekao “ni na koga precizno”.

“Ekipa iz Vuhana, na primer, odavno radi na tom problemu i imaju svakako veliko poznavanje virusa korona. Ali, to ne znači da su to obavezno oni učinili. Mogao je to da uradi i neko drugi. Kinezi na isti način optužuju Amerikance, kao što ovi optužuju njih. Uostalom, poznato je da je postojala veoma značajna kinesko-američka saradnja i da je američki Institut za zdravlje dao kredit laboratoriji u Vuhanu u visini od 3,7 miliona dolara. To potvrđuje da je postojala tesna ekonomska i naučna saradnja. Amerikanci bi trebalo da su u toku šta se događalo. Ali, nisam istražitelj. Nikoga ne optužujem. Želim samo da iznesem činjenice i objasnim ovaj izuzetan fenomen”, rekao je Montanje.

On je rekao i da “nije normalno” da se ovakva epidemija događa u 21. veku.

“Treba izbeći da se u budućnosti ponove slične greške. Svaki istraživač i vlasti moraju da imaju određenu etiku i da ne prave ovakve ‘monstrume’. Jer, danas smo u mogućnosti da ih proizvedemo, razvojem genetike i molekularne biologije”, rekao je Montanje.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus