Francuski ambasador: “Želimo da Srbija uđe u EU, drugog cilja nema…”

1
Foto: Printscreen N1

Francuski ambasador u Srbiji Žan Luj Falkoni izjavio je da Francuska želi da “zemlje Zapadnog Balkana, a posebno Srbija, uđu u Evropsku uniju (EU)”. “To je naš cilj i drugog alternativnog cilja nema”, poručio je Falkoni gostujući na TV N1.

On je objasnio da Francuska “nema rezerve” kad je reč o ulasku zemalja Zapadnog Balkana u EU, navodeći da je reč o procesu koji podrazumeva određene uslove koji moraju biti ispunjeni.

Govoreći o neotvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Falkoni je istakao da su se te zemlje trudile, ali da neki uslovi kad je reč o reformama nisu ispunjeni.

“Tu nema ustupaka”, poručio je Falkoni.

Falkoni je odnose Francuske i Srbije ocenio kao jako dobre.

“Građeni su na bogatoj istoriji saradnje i bratstva, kao i tesnim ekonomskim odnosima”, rekao je on.

Dodao je da je smisao posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji želja da Francuska i EU budu više prisutni na Balkanu.

“To je razmrdalo stvari i na ekonomskom planu, gde su odnosi relativno dobri”, rekao je Falkoni i ocenio da postoji perspektiva da budu još bolji, navodeći da će se raditi na tome.

Govoreći o rešenju problemu Kosova, Falkoni je rekao da je za evropsku perspektivu Srbije i Kosova neophodna normalizacija odnosa.

“Čuo sam da je predsednik Vučić rekao da je spreman za dijalog, ali je potrebno da postoji partner s druge strane. Prvi uslov je da bude formirana vlada u Prištini, nadam se da će nakon toga postojati volja za dijalogom”, rekao je on.

Falkoni se nada da će do nastavka dijaloga doći i podseća da je EU “glavni akter da potpomogne dijalog”.

“Mi smo spremni da taj dijalog pratimo i podržimo sa Nemačkom”, rekao je Falkoni.

Ambasador ističe da će svako rešenje koje prihvate Beograd i Priština biti prihvatljivo i za Francusku.

Odgovarajući na pitanje o političkoj situaciji u Srbiji, Falkoni je ocenio da je ona kompleksna.

“Jedan deo opozicije predlaže bojkot izbora. Rasprava na političkoj sceni se vodi u velikoj meri oko bojkota izbora ili izlaska na izbora i oko činjenice da se jedan broj međunarodnih aktera pozicionirao da pomogne da se ponovo uspostavi politički dijalog između opozicije i vladajuće većine”, kaže Falkoni.

Naglasivši da ne želi da sudi “o jednoj ili drugoj partiji”, Falkoni je rekao da poštuje i stav o pozivu na bojkot, ali da je učešće na izborima način da se čuje glas odnosno da je pitanje kako će opozicija nastaviti sa izražavanjem stavova u slučaju bojkota.

Kao važan element funkcionalne demokratije Falkoni je istakao slobodu medija i pristup medijima.

“Opozicija mora imati pristup medijima da bi izrazila svoje stavove”, smatra Falkoni.

1 KOMENTAR

  1. Мало поливање врелом водом, па онда хладном. Глупости.

Comments are closed.