Francuski ambasador: Da li Makron šalje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan

0
Foto: Tanjug

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondolini rekao je da status kvo kada je reč o kosovskom pitanju nije rešenje u dijalogu Beograda i Prištine i da je na dvema stranama da ga pronađu uz pomoć Evropske unije, odnosno Francuske i Nemačke.

“Predsednik Emanuel Makron je bio jasan. Sastanak na kome bi trebalo da bude nastavljen dijalog Beograda i Prištine biće održan početkom jeseni u Parizu”, rekao je Mondoloni.

Francuski ambasador je rekao i da predsednik Makron ima želju da Francuska igra veću ulogu u Srbiji i regionu, kao i da u tom kontekstu treba razumeti navode medija o budućem imenovanju specijalnog francuskog izaslanika za Zapadni Balkan koji bi, kako su objavili mediji, trebalo da bude aktivno uključen u reševanje kosovskog problema.

“Predsednik Makron želi da Francuska igra svoju punu ulogu u regionu i Srbiji i već dve godine je veoma angažovan na tome da Francuska dobije mesto koje joj pripada u regionu, a posebno u prijateljskoj Srbiji”, rekao je Mondoloni na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, Srbija je glavni partner Francuske u regionu, u političkom, ekonomskom i strateškom smislu.

“On se vratio u Pariz s idejama, a ideja mu je uvek da je bolje učiniti više nego manje”, naveo je ambasador.

Makron “mnogo više pritiska gas, nego kočnicu”, dodao je ambasador.

O tome ko će biti specijalni izaslanik i koja će biti njegova uloga, Mondoloni je rekao da je na Makronu da to saopšti.

Frederik Mondoloni ponovio je reči zahvalnosti francuskog predsednika na srdačnom dočeku i prijatnoj poseti Beogradu.