Francuska zatvorila 22 škole zbog koronavirusa: “Imamo sumnjive slučajeve…”

0
Foto: Profimedia

Francuska je zatvorila 22 od ukupno 62.000 škola zbog 250 sumnjivih slučajeva zaraze koronavirusom, rekao je danas ministar obrazovanja Žan Mišel Blankuer.

Od toga je deset škola na francuskom ostrvu Reinion u Indijskom okeanu, gde je zdravstvena zaštita lošija nego u kontinentalnoj Francuskoj, a broj obolelih od virusa u bolnicama skočio je poslednjih nedelja.

Blankuer je za radio Jurop 1 (Europe-1) rekao da nisu svi ti slučajevi pozitivni, ali kada se prijavi sumnja, škole moraju da slede opsežni vladin protokol koji podrazumeva i mogućnost slanja celog odeljenja kući da nastavu pohađa onlajn ili zatvaranje cele škole.

Blankuer kaže da je broj škola koje su zatvorene i dalje relativno nizak u poređenju sa brojem škola u Francuskoj.

Francuska vlada je, kao i većina širom Evrope, otvorila sve škole ove nedelje jer je zabrinuta zbog zaostataka dece u nastavi i kako bi omogućila roditeljima da se vrate na posao u cilju oživljavanja ekonomije.

Francuska je juče zabeležila više od 7.000 novozarašenih, što je najviša dnevna stopa u Evropi, porast broja zaraženih je delimično i rezultat pojačanom testiranju.

Od početka izbijanja pandemije u Francuskoj je umrlo više od 30.700 ljudi od posledica koronavirusa.

(Beta)