Francuska i Nemačka obećale finansijsku podršku SZO: “Naša inicijativa nije zamena za američku pomoć organizaciji”

0
Foto Profimedia

Ministri zdravlja Francuske i Nemačke posetili su u Ženevi sedište Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i obećali finansijska sredstva i maske zbog pandemije koronavirusa.

Izvršni direktor te agencije UN Tedros Adanom Gebrejesus rekao je novinarima da je “ovo prva poseta” ministara od uvođenja restriktivnih mera, dodajući da su “Nemačka i Francuska dugogodišnji prijatelji SZO”.

Ministri Francuske i Nemačke posetili su SZO, dok je, kako podseća Frans pres, američki predsednik Donald Tramp krajem maja rekao da namerava da prekine veze svoje zemlje sa tom zdravstvenom agencijom UN, kojoj zamera da je loše upravljala pandemijom i optužuje je za saučešće sa Pekingom.

Francuski ministar zdravlja Olivije Veran je na konferenciji za novinare izrazio “podršku Francuske i francusko-nemačku podršku funkcionisanju SZO kao svetskoj multilateralnoj strukturi, nezaobilaznom sredstvu u borbi protiv razvoja bolesti”.

“Došao sam da ponovo izrazim poverenje Francuske u kapacitet SZO u suočavanju sa ovim novonastalim rizicima po zdravlje”, rekao je francuski ministar.

On je najavio da će Francuska povećati svoj doprinos funkcionisanju organizacije sa 100 miliona maski i 90 miliona evra koji će biti upotrebljeni za izgradnju Akademije SZO u Lionu, namenjene obrazovanju i istraživanjima.

“Francuska povećava svoj finansijski doprinos, to najavljuje predsednik Republike Emanuel Makron, u iznosu od 50 miliona evra pored kredita kojima Francuska obično daje svoj doprinos”, dodao je francuski ministar.

Nemački ministar zdravlja Jens Span je najavio da će Nemačka dati SZO maske i medicinski materijal. “Pored medicinske opreme, nemačko ministarstvo zdravlja ove godine će obezbediti SZO više od 500 miliona evra”, dodao je on.

Ministri su, međutim, ukazali da cilj te podrške nije zamena za američku pomoć pošto je Vašington glavni donator SZO.

(Beta)