Fran Perea predstavlja „Reč putuje”na koncertu u Srbiji

0

Španski glumac i muzičar Fran Perea predstaviće svoj projekat „Reč putuje” (Viaja la palabra) srpskoj publici ovog maja na čak dva koncerta, 23. maja u Novom Sadu (Studio M) i 25. maja u Beogradu (Kolarac) – dve noći koje obećavaju da će biti posebne. Ulaznice su već puštene u prodaju kako za Novi Sad, tako i za Beograd.

Španski muzičar i glumac, veoma poznat u Srbiji po svojoj ulozi Markosa Serana u seriji „Porodica Serano” (‘Los Serrano’), vraća se sa svojom muzikom uz podršku Instituta Servantes i Acción Cultural Española (AC/E). Ovu posetu Frana Peree organizuje Udruženje profesora španskog jezika u Srbiji, a projekat ima za cilj da podstakne na učenje i upotrebu španskog jezika putem muzike. Perea je već predstavio najavu ovog projekta 2018. godine na dva rasprodata koncerta u Srbiji.

Album „Reč putuje” (Viaja la palabra) sadrži deset kompozicija koje predstavljaju zrelost jednog umetnika koji je zašao u četrdesete i koji je posvetio ove godine muzičke pauze dubokom razvoju sebe kao glumca, reditelja i ambasadora kulture preko svojih brojnih pozorišnih i televizijskih projekata.

Album iznenađuje znane i neznane koji otkrivaju novog muzičara udaljenog od nekadašnjeg imidža. „Reč putuje” pravi je odraz kreativne slobode u kojoj se uticaji i životno iskustvo Frana Peree ogledaju u kompozicijama jako dubokih emocija po ugledu na španske i američke kantautore sedamdesetih godina, sa vrlo ličnim prizvukom i korenima folka i mediterana.

U Novom Sadu publika će moći da uživa u koncertu u nešto intimnijem obliku, u kojem će Fran svirati gitaru i kahon, u društvu Viktora Elijasa (klavijaturista poznat kao Gilje iz serije „Porodica Serano”) i producenta albuma, Alfonsa Samosa, koji će svirati gitaru.

Na koncertu u Beogradu biće prisutan ceo bend. Snaga muzike i poezije u pesmama koje je iskomponovao Fran Perea oživeće u formi kaligrafije dizajner Markus Karusao u jedinstvenom i neponovljivom spektaklu.

U ovom projektu širenja španskog jezika, muzika ne dolazi sama: „Reč putuje” (Viaja la palabra) nadilazi svoj muzički oblik. Ovo je multimedijalni projekat koji objedinjuje širenje španskog jezika u inostranstvu i istoimenu knjigu. U tom delu, Fran Perea objavljuje tekstove svojih pesama, opisuje proces stvaranja svake od njih, njegove doživljaje i razmišljanja o životnim i umetničkim nedoumicama. Delo je poslužilo i kao skup određenih epizoda iz njegove karijere i privatnog života.

Cena ulaznice za koncert u Novom Sadu iznosi 1000 dinara za parter i balkon, dok VIP ulaznice koštaju 2400 dinara, a mogu se kupiti na svim mestima GIGS TIX prodajne mreži. Ulaznice za beogradski koncert mogu se kupiti na blagajni Kolarčeve zadužbine po ceni od 1000, 1200 i 1600 dinara.

Paralelno sa nastupima Frana Peree, domaća publika biće u prilici da pogleda najbolja filmska ostvarenja na španskom jeziku! Dvanesto izdanje festivala „Španski metar“ u organizaciji Instituta Servantes biće održano od 15. do 27. maja u Jugoslovenskoj kinoteci, Domu omladine Beograda i Dvorani Kulturnog centra Beograda, nakon čega će odabrani filmovi biti prikazani od 3. do 7. juna u Kulturnom centru Novog Sada.

Reč putuje: nastup uživo (VIDEO)

Šta je “Reč putuje” (VIDEO)