(FOTO) Privremena bolnica u Šapcu spremna za otvaranje

0

“Grad Šabac je spreman da otvori privremenu bolnicu u sali Ekonomske škole, danas su završeni poslednji radovi, a o toj spremnosti danas smo obavestili premijerku Anu Branabić i ministra zdravlja Zlatibora Lončara, pismom sa svom dokumentacijom koja je potrebna da se takav objekat pusti u rad”, saopštio je danas gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović na konferenciji za medije u dvorištu Gradske kuće.

U sportskoj sali Ekonomsko-trgovinske škole „Stana Milanović“ u Šapcu namešteno je 60 dvokrevetnih soba za smeštaj osoba sa lakšim simptomima zaraze virusom korona. Kako je saopšteno, topla voda, besplatan internet, televizija, knjige i društvene igre na raspolaganju su korisnicima 24 sata.

Organizovan je i neophodan broj nezavisnih ulaza i izlaza kao i grejanje. Nakon što su završeni svi pripremni radovi, objekat je danas dezinfikovan.

Gradonačelnik Šapca veruje da će Šapčane ohrabriti na testiranje mogućnost da budu smešteni u svom gradu.

“Veliki broj građana zazire od toga da se javi jer ne žele da idu na Sajam. Otvaranjem ove privremene bolnice mi bismo mogli da lokalizujemo virus i sprečimo širenje na druge. Pacijenti sa lakšim simptomima bili bi smešteni na pristojan način u privremenu bolnicu. Ovo je moj otvoren poziv za ta lica i naravno poziv za nadležne republičke organe da daju takvu saglasnost”, rekao je Zelenović i dodao da on ne ulazi u odluku republičkog Kriznog štaba za smeštaj pacijenata na Sajam već nudi novo rešenje za Šapčane za koje veruje da može da rastereti i kapacitete u Beogradu.

On je rekao da je objekat u Ekonomskoj školi opremljen po svim instrukcijama Zavoda za javno zdravlje Šabac i prema Naredbi Štaba za vanrede situacije.

“Uradili sve što je trebalo da uradimo kao Grad prema uputstvu Zavoda za javno zdravlje i naredbi gradskog Štaba za vanredne situacije. Verujem da ćemo vrlo brzo dobiti tu saglasnost. Svakoga dana se određeni broj lica preveze na Sajam. Nisu baš svi srećni zbog toga i voljni da idu. Mi mislimo da ovo što se nudi u Ekonomskoj školi, uz dobru komunikaciju kroz koju objašnjavavamo uslove i obezbeđen komfor, odvažiće jedan broj naših sugrađana koji su sada kod kuće, da se jave na testiranje”, kazao je gradonačelnik Šapca.

Pacijenti sa lakšim simptomima zaraze virusom KOVID 19, odvoze se sanitetskim kolima na beogradski Sajam. U petak je na Sajam smešteno pet osoba iz Šapca, juče osam, a danas se pravi spisak sa novim brojem lica koja će biti smeštena na Sajmu.

Prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Šabac, u ovom gradu je registrovano 40 lica koja su pozitivna na KOVID 19.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus