(FOTO) Osvanuo mural sa likom preminulog doktora Lazića u Inđiji: “Ispravili smo nepravdu. Svaka kriza na površinu izbaci heroje među nama…”

0
Foto: Strahinja Jovanović / Facebook / GrađanIN

U Inđiji je juče osvanuo mural sa likom doktora Miodraga Lazića koji je nedavno preminuo od posledica koronavirusa i čija je životna priča, a posebno poslednji profesionalni gest kada nije želeo da odustane od borbe protiv epidemije, potresao ne samo Srbiju, nego i region.

Na inicijativu pokreta GrađanIN, prikupljeni su neophodni materijali i sredstva, a lokalni umetnik Dejan Ivanović naslikao je mural sa likom doktora Lazića.

Strahinja Jovanović iz pokreta GrađanIN kaže za Nedeljnik.rs da su muralom želeli da isprave nepravdu po kojoj doktor Lazić nije bio dovoljno prepoznatljiv izvan Niša jer takvi ljudi, prema njegovim rečima, treba da posluže kao primer svima kako se voli zajednica i kako svako od nas može da doprinese tome da svet bude bolji.

“Svaka kriza na površinu izbaci heroje koji žive među nama, a takvih je mnogo. Usuđujem se da kažem da je sramota što se za doktora Lazu nije znalo toliko van Niša i tog okruga. Nadam se da će mural podstaći sve ljude da drugačije gledaju na neke stvari i da konačno krenemo da vrednujemo prave stvari”, kaže Strahinja Jovanović.

Oslikavanje murala trajalo je osam sati, od 9 ujutru do 5 popodne. Petoro mladih ljudi bilo je zaduženo za nabavku materijala, uz fotografa i snimatelja koji su pratili oslikavanje murala. U akciji je učestvovalo oko 20 ljudi.

Foto; Strahinja Jovanović / Facebook / GrađanIN

Doktor Miodrag Lazić je rođen u Zemunu 1955. godine, a specijalizaciju iz hirurgije završio je na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, u svojoj 30. godini i postao jedan od najmlađih hirurga u Srbiji.

Nakon godinu dana rada u Vojnoj bolnici u Nišu, prešao je na Hiruršku kliniku Kliničkog centra gde je proveo radni vek.

Kada je počeo rat na prostoru bivše Jugoslavije, bio je kao hirurg dobrovoljac četiri godine u Republici Srpskoj i tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini.

Jedan je od osnivača ratne bolnice “Žica” u Blažuju kod Sarajeva, takoreći na samoj liniji fronta. Ostao je tamo punih 40 meseci, do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kao jedini hirurg na tom području. Tu je obavio više od 3.500 operacija pod punom anestezijom.

Napisao je “Dnevnik ratnog hirurga” potresno je svedočanstvo o ratu i dramatičnom spasavanju ljudskih života.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus