(FOTO) Ne, ovo nisu “nadrealisti”: Kad policija izađe na ulicu da protestuje zbog ukidanja tehnike davljenja tokom hapšenja

0
AP Photo/Michel Euler

Nekoliko desetina francuskih policajaca nenajavljeno se u subotu uveče okupilo ispred pariskog istorijskog spomenika Trijumfalne kapije nezadovoljni odlukama ministra unutrašnjih poslova Kristofa Kastanera (Christophe Castanera) medju kojima je ukidanje tehnike “davljenja” tokom hapšenja, preneli su danas francuski mediji.

Policajci su pevali himnu “Marseljezu” i bacili lisice u znak protesta. Okupljanje je održano posle demontracija protiv rasizma i policijskog nasilja u sklopu protesta širom sveta posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u SAD, preneo je pariski list “20 minuta” (20 Minutes).

“Od ministra smo očekivali podršku, a sada imamo osećaj kao da nas je napustio”, izjavio je neimenovani policajac i dodao da policajci očekuju podršku od predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) koji će večeras u 20.00 održati govor.

Kastaner je u petak primio delegaciju policijskih sindikata, posle odluke o ukidanju tehnike davljenja tokom privodjenja i nulte tolerancije prema rasizmu.

(Beta)