(FOTO) Kilometarski redovi ispred Torlaka zbog odlaska u Crnu Goru: Građani čekali po četiri sata da dođu na red za PCR test

0
Foto. Profimedia

Pred Institutom “Torlak” i jutros je formiran kilometarski red zbog PCR testiranja na koronavirus

Ispred kapija Instituta oko 12 časova, ostalo je tek desetak građana, koji i dalje čekaju, iako im je rečeno da je testiranje za danas završeno jer je “ispunjena kvota”, prenosi Blic.

Kako navodi portal Nova.rs veliki broj građana koji su došli da se testiraju su turisti koji žele da putuju u Crnu Goru.

Građani Srbije mogu da uđu u Crnu Goru samo ukoliko imaju negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) ili pozitivan rezultat antitela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom.

“Čekam ovde od jutros, od sedam sati i evo sada sam završio. Bio sam među poslednjima koji su testirani. Bilo je dosta njih iza mene kojima je rečeno da idu kući i da dođu sutra pošto je za danas ispunjena kvota”, rekao je jedan sugrađanin.

Budući da su kapije Instituta zatvorene već oko 11 sati, građana su nezadovoljni jer je, kako kažu, rečeno da se testiranja vrše do 15 sati, a ne do ograničenog broja testova.

“Zašto piše da je moguće testirati se do 15 sati ako postoji kvota koju kada ispune, sve nas isteraju napolje”, pita jedna sugrađanka.

Kako se moglo čuti od radnika obezbeđenja, radno vreme je od osam sati ujutru, ali veliki broj građana dolazi i ranije pošto su i ujutru veliki redovi.

Kako građani mogu znati kolika je dnevna kvota testova, te da li će sigurno stići na red onda kada dođu ispred Instituta, pitanja su na koje nismo mogli da dobijemo odgovor.

“Čekali smo oko tri i po, četiri sata”

U dvorištu Instituta veliki broj pacijenata i dalje čeka u redu, sa zaštitnim hirurškim maskama i na bezbednom odstojanju.

“Oko tri i po, četiri sata smo čekali da bismo se testirali i evo sada sam završio. Procedura je takva da se prvo uzme priznanica i uplati taj iznos od 6.000, zatim vam daju neku bočicu i sa njom stajete u red. Kasnije vas pitaju da li želite da vam rezultati stignu na mejl i slično. Velika je gužva bila jutros, sigurno nas je bilo stotinak, a ovde nema radno vreme nego dođeš i čekaš da li si srećne ruke da stigneš dok ne ispune tu kvotu”, rekao je jedan sugrađanin.

Kako se moglo čuti od prisutnih, svako ko dođe da se testira u Torlaku, treba da izdvoji barem dva do tri sata vremena.

“Rekli su nam da se možemo testirati i na drugim mestima, ali i tamo su jako velike gužve. Moram sa porodicom da se vratim u Austriju, bila sam u GZZJZ ali i tamo su redovi ogromni. Doći ćemo sutra ovde zorom, ništa nam drugo ne preostaje pa se nadamo da ćemo stići na red”, rekla Jelisaveta Jovanović, jedna od sugrađanki u redu.