Forum beogradskih gimnazija: Ministarstvo nije podržalo poštedu hroničnih bolesnika

0
Foto: Profimedia

Predstavnici Foruma beogradskih gimnazija danas nisu učestvovali u pregovorima sindikata i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ali im je Ministarstvo prosvete pisanim putem odgovorilo na predloge koje su izneli u pogledu povećanja bezbednosti i sigurnosti nastavnika tokom izvodjenja nastave u uslovima epidemije, saopšteno je iz tog foruma.

Kako je saopšteno, nakon odluke Ministarstva prosvete i Kriznog štaba da se nastava od 1. septembra izvodi delimično u školama, Forum se obratio Ministarstvu prosvete sa predlozima kako poboljšati bezbednost i sigurnost nastavnika tokom izvođenja nastave u uslovima epidemije.

“Od Ministarstva prosvete Forum je zahtevao angažovanje u pogledu obezbeđivanja dovoljnog broja maski za nastavno i nenastavno osoblje, prednost kod Pi-Si-Ar testiranja za sve nastavnike koji pokažu simptome korone, prednost kod vakcinisanja od sezonskog gripa, naknadu u visini 100 procenta plate za sve koji obole od korone, kao i poštedu zaposlenih starijih od 60 godina i onih sa hroničnim oboljenjima”, kaže se u saopštenju.

Iz tog sindikata su naveli da je u odgovoru Forumu, Ministarstvo podržalo većinu predloga, ali ne i onaj o poštedi starijih od 60 godina i hronično obolelih obrazlažući takvu odluku zakonskom regulativom.

“Međutim, uprkos podršci, iz Ministarstva nisu stigle garancije da će predloženo biti i ostvareno”, piše u saopštenju.

Forum je poručio da pozdravlja dobru volju Ministarstva i podršku koju je dalo predlozima, ali očekuje da nastavnici pre 1. septembra dobiju čvršće garancije o sprovodjenju predloženog u praksi.

“Osim toga, Forum će se u pogledu zahteva za poštedu zaposlenih, starijih od 60 godina i onih sa hroničnim oboljenjem, dalje obratiti predsednici Vlade Republike Srbije u nadi da će se pronaći zadovoljavajuće rešenje”, navodi se u saopštenju. 

(Beta)