Formirana Udružena opozicija Srbije: “Dveri nisu pristupile, ali ćemo sarađivati…”

2
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

Udružena opozicija Srbije (UOS) formirana je danas potpisom na sporazum ogranizacija koje su i do sad sarađivale u okviru Saveza za Srbiju, kao i neformalne organizacije Srpska opozicija, s ciljem da se, kako je rečeno, “smeni nestručni, bahati, korumpirani, od naroda odrodjeni režim zasnovan na samovolji jednog čoveka”.

“U borbi za demokratsko društvo borićemo se svim raspoloživim sredstvima nenasilne političke borbe, koja uključuje i sve oblike građanske neposlušnosti”, rekao je predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, predstavljajući ciljeve i članice UO, na konfereciji za novnare tokom koje su se predstavili predstavnici svih članica.

Sporazum su potpisali Građanska platforma, Demokratska stranka, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Državotvorni pokret Srbije, Narodna stranka, Narodni pokret Srba sa KiM, Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija, Udruženi sindikati Srbije Sloga, Stranka Slobode i pravde, Šumadijska regija, Đorđe Vukadinivić, a, kako je rečeno, UOS je otvorena i za druge koji dele isti cilj.

“Pokret Dveri nije pristupio UOS, mada ispunjava sve uslove da bude u njoj, ali ćemo sarađati međusobno”, naveo je Veselinović.

On je rekao i da su u UOS oni koji nikad nisu saradjivali sa režimom Aleksandra Vučića, ispoštovali su Sporazum sa narodom i nisu izašli na “lažne izbore”. 

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da je neophodan širok front jer danas u Srbiji, gde “režim sprovodi moderni fašizam”, ni jedna organizacija pojedinačno nije u stanju da mu nanese osbiljniji udrac i zato je SzS prerastao u širu organizaciju.

Kako je neveo, veruje da će se “UOS izboriti za fer i poštene izbore, da ćemo na tim izborma moći da učestvujemo i verujem da ćemo stati iza jednog kandidata na predsedničkim izborima”.

“Nisam siguran da će ovaj režim u ovom stanju i na vlasti dočekati datum predsedničkih izbora”, rekao je Đilas.

“Nemam nikakve sumnje da ćemo imati zajedničkog kandidata i da ćemo na budućim izborima, kad god se oni dogode, učestvovati zajedno jer samo zajedno možemo imati snage da pobedimo ovaj režim”, rekao je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je izjavio da je SZS “učinio mnogo i postavio dobar temelj za ono što nam sledi – da se najzad izborimo za prvi korak u promeni Srbije, a to su slobodni i pošteni izbori”.

“SZS je podrazumevao neku vrstu federalne strukture, a UOS se može nazvati, uslovno rečeno, konfederalnom strukturom koja omogućava širi manevarski prostor da pridobijemo podršku građana. Ovo je pre svega okrenuto građanima, ka tome da nezadovoljstvo koje postoji u Srbiji, a većinsko je, artikulišemo na najprihvatljiviji način velikom broju građana – od desnice do levice”, rekao je Lutovac.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. Александар Вучић трља руке. Савез за Србију више не постоји. Савез за Србију са својим патриотским и државотворним програмом је био стрела директно уперена у издајничко напредњачко срце. Те стреле се Вучић плашио, пожалио се где треба, и, гле чуда, нема га више. Не Вучића, него Савеза за Србију. Стрела је сломљена. За издајничко напредњачко срце нема зиме. Друга ствар у којој Вучић активно учествује су септембарски избори у Демократској странци и смена Зорана Лутовца, који није дао легитимитет изборима после којих треба да се у врло блиској будућности деси, ако се није већ и десила, издаја државе Србије. Ти избори треба да неутралишу Лутовчеву екипу а да уједине Тадића, Шутановца, Леку, Божу Ђелића, Балшу, Кену и осталу многобројну демократску фамилију, са све Видом Огњеновић и проф. Мићуновићем. Када се то деси Вучић може да изађе у јавност и да славобитно обавести народ и грађане да сигурно остаје у седлу до 2030. године, минимум. Једино ко се радује овим вашим потезима господине Ђилас и господине Јеремићу је Александар Вучић и његов напредњачки режим. Сваки присталица опозиције је разочаран и изненађен. Па у тај ваш лабави УОС није нико ни ушао, чак ни “Не давимо Београд “.

  2. Ajde,dosadni ste vise.Koliko puta da se presvlacite,a sve isti,ispusene mustikle i istroseni politikantE.Nece vas narod,dzaba ste se opet presvlacili.Ljudi hoce nove face,mladje,nekompromitovane,postene,pametne,sve ono sto vi niste.

Comments are closed.