Film Dara iz Jasenovca srpski kandidat za nagradu Oskar

0
Profimedia

(Beta) – Film “Dara iz Jasenovca” Predraga Antonijevića izabran je kao srpski kandidat za nagradu “Oskar” Američke akademije filmske umetnosti i nauke, objavio je danas Filmski centar Srbije (FCS).

Film će predstavljati Srbiju u trci za 93. nagradu “Oskar”, u kategoriјi za naјbolji medjunarodni film (International Feature Film Award).

Selekciona komisija je obrazložila da je izabrani film emotivno snažna drama koja se bavi istorijskom traumom, nudeći pre svega poštovanje prema žrtvama.

“Tema je izuzetno značajna, bolna i traumatična, pri čemu je film izbegao zamku da se ponovo probude aveti prošlosti jer nije stavljen u politički diskurs. Tragične okolnosti nisu predočene u kontekstu opšteg zločina, već je tragedija personalizovana”, navedeno je u obrazloženju.

Dodaje se i da u filmu “zločin ima svoje ime i prezime, tako da se film ne bavi brojkama i opštim mestima, već pojedinačnim sudbinama, stvarajući na taj način veoma sugestivnu sliku tragedije koja se dogodila”.

“Bila je potrebna velika hrabrost celokupne autorske ekipe da se prihvati tako delikatne teme, piše u obrazloženju.

Članovi komisije istakli su “visok umetnički kvalitet filma, vrsnu režiju, britak scenario, fotografiju koja doprinosi vizuelnoj poetici filma, muziku, scenografiju i kostim, kao i ekspresivnu glumu postignutu u ovom ansambl filmu (naročito kada je reč o ženskim likovima)”.

Film je odabrala komisija koju su činili Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana (član Američke akademije filmske umetnosti i nauke, član komisije po predlogu FCS-a), Miroslav Lekić (ispred Udruženja filmskih umetnika Srbije), Ivana Kronja i Tanja Bošković (po predlogu AFUN-a), Sandra Perović (ispred Upravnog odbora FCS-a), Dara Džokić (ispred Udruženja filmskih glumaca Srbije) i Dejan Lutkić (po predlogu FCS-a).