Filip David najavio obnovu Beogradskog kruga: “Želimo da upoznamo javnost o svim aspektima društvenog mazohizma”

3
Filip David, foto Igor Pavićević

Pisac Filip David najavio je obnavljanje tradicije nekadašnjeg Beogradskog kruga, ali na nešto drugačiji način i u novim okolnostima, preneo je N1.

David, koji je osnivač prve antiratne organizacije – Beogradskog kruga, osnovanog u februaru 1992. pojašnjava da se pokretanje otvorene tribine Forum u organizaciji Foruma pisaca i Građanskog demokratskog foruma (GDF) zasniva na potrebi da postoji jedno stalno mesto gde će se ozbiljno, dokumentovano i kritički razgovarati o važnim pitanjima srpske spoljne i unutrašnje politike, ekonomije i kulture.

Iz Foruma pisaca i GDF najavili su za list Danas da će serija otvorenih tribina pod naslovom Forum početi 14. septembra.

“Oslanjajući se na tradiciju otvorenih tribina Beogradskog kruga početkom devedesetih godina, uvereni da nijedan bitni problem društva u međuvremenu nije razrešen i da su se pojavili samo mnogi novi, želimo da pokrenemo razgovore koji će biti oštro suprostavljeni marketinškim potezima populističkih političara”, naveli su iz tih organizacija.

Prva tribina biće posvećena Evroazijskoj uniji i predstojećem ulasku Srbije u nju, kao i konsekvencama takvog poteza. 

“Želimo da upoznamo javnost o svim aspektima društvenog mazohizma iz kojeg proističe i ova državna odluka, samo jedna nova u nizu onih koje su bacile naše društvo na dno svetskih lestvica, kulturnih, obrazovnih, ekonomskih i političkih”, poručuju organizatori.

3 KOMENTARA

 1. Ne kaze se “ upoznati o necemu” nego “upoznati sa necim” , vidi Recnik jezickih nedoumica , Ivan Klajn.
  Glagol pojasniti ne postoji u zvanicnom jeziku.
  Toliko o piscima i novinarima iz clanka.

  Howg :-).

 2. Biti protivan je potrebno ali uz uslov da imaš kvalitet da kažeš i pohvališ pritivnika. Mrzeti i biti opsednut je bolest zbog koje gubiš kredibilitet.
  Udruženja koja se najavljuju da bi imala kredibilitet su korisna za društvo ako nemaju ugrađen mehanizmam ličnog interesa u koji spada i mržnja.

 3. Svi intelektualci iz Vojvodine,starog Beograda i Novog Sada,Velike Kikinde i Velikog Bečkereka, skupili su se u jedno demokratsko udruženje,koje nastoji da skloni sadašnju vlast i da spasi ono preostalo dobro što je ostalo od Srbije.Navodeći narod na predstojeće izbore,predsednik Vučić je obezbedio svoju vlast pretnjom i obećaqnjem,:Ko ne glasa za njegovu vlast,dobija otkaz.Ti “javni činovnici” nisu ni izabrani konkursom nego članstvom u Vučićevoj farmi.Sada zavlači ruku u državnu kasu i zida 190 stanova za svoje “bezbednjake” koji će dobiti stanove badava sa tim da glasaju za njega i svoju okolinu da primoraju kao za vreme rata da glasaju onako kako sadašnja vlast hoće.Oni misle da će večito vladati,pa se tu grdno varaju,jer ništa nije večito.Predsednik Vučić krši ustav jer se bavi politikom i finansijama i zamišlja da je kancelar,kao Angela Merkel.Njegova uloga je po ustavu i zakonu kudikamo manja,pošto je on reprezentovana ličnost,koji prima akreditive stranih ambasadora i dočekuje i ispraća ugledne goste na crvenom tepihu.To mu je po ustavu dužnost i ništa više.Smenio je Tomu Nikolića da bi dobio vlast i kapital.Ništa bolji nisu ni čelnici tkzv.opozicije,jer Živković od Niš, dobio od vlade 500 hiljada evra da podigne vinograde u Krčedinu u Sremu na Fruškoj Gori,pa se obogatio.Djilas menja drvored na Bulevatru Revolucije i zaradjuje pare postavljanjem novog drvoreda,dok mu je “bus-plus” karta samo dodatak.Boško Obradović suvi nacionalista, koji nema veze sa demokratijom, iako ima neke kvalitete koji su malo viši od ostalih.Čanak se odvojio i nestao sa političke scene ponavljajući jedno istu stvar da je Vojvodina eksploatisana (što je istina),dok drugo ne zna .Omladina odlazi,lopovi zidaju kule na planini,Ministarka Sajonara se šminka dva puta dnevno,dok joj se klisura ruši po treći put.Beda od takve vlasti,koja prosto tera pošten svet da beži iz Vučićeve šatre gde se jašu konji koji plešu na zadnjim nogama.

Comments are closed.