Fergijevo sećanje i Vidićeva spremnost da „služi otadžbini“: „Kosovo. Idem, to je moja dužnost“

0
AFP / Profimedia

Bivši kapiten reprezentacije Srbije i Mančester Junajteda Nemanja Vidić, uvek je u očima navijača bio najhrabriji igrač na terenu, spreman da poturi glavu tamo gde drugi ne bi ni nogu.

O njemu je u svojoj autobiografiji pisao i legendarni trener Mančester Junajteda Ser Aleks Ferguson.

Za razliku od drugih igrača, po kojima je Fergi u svojoj knjizi pošteno udario, prisećajući se kompromitujućih detalja iz njihove saradnje, njegovo sećanje na Vidića poklapa se sa stavom navijača.

„Vidić je bio strog, mračan i beskompromisan tip. Ponosni Srbin“, kaže Ferguson u svojoj knjizi, a onda dodaje i jednu anegdotu.

„Prišao mi je 2009. godine i saopštio da postoji mogućnost da ga pozovu u vojsku. Kada sam ga zabrinuto pitao kako to misli, rekao je: ’Kosovo. Idem, to je moja dužnost’. Imao je taj pogled u očima“, napisao je Fergi.

Pričalo se, nakon što je knjiga objavljena, da je Ferguson pomešao situacije i tajming kada se šta dogodilo jer je Vidić 2009. imao 28 godina. Sa druge strane, prištinske vlasti su godinu ranije proglasile nezavisnost Kosova, tako da ostaje nejasno zašto bi tim povodom 2009. godine otadžbina zvala Vidića.

Kako god je Ferguson u svom sećanju sklopio kockice, ostaje zapisano da je Vidić bio „ponosni Srbin, spreman da ide tamo gde ga dužnost zove“.