Federer konačno odgovorio na pitanje koje bi mu prva postavila Greta Tunberg

0
Foto: Profimedia

Švajcarski teniser Rodžer Federer odgovorio je Greti Tunberg i grupi aktivista koja ga je prozvala da se izjasni po pitanju banke “Credit Suisse”, sa kojom ima sponzorski ugovor, a koju optužuju za uništavanje plante. Ova kompanija je u tesnoj vezi s naftnom industrijom, prenosi Gardijan.

Na desetine švajcarskih aktivista uhapšeno je i pojavili su se u utorak na sudu nakon što su odbili da plate kaznu zbog igranja tenisa u poslovnicama ove banke u novembru 2018. godine. Time su želeli da nateraju Federera da se oglasi i da ukažu na njegove veze sa ovim švajcarskim gigantom. Nosili su transparente: “Credit Suisse uništava našu planetu. Rodžere, da li ih podržavaš?” Tunbergova je jedna od 700 aktivista koji su retvitovali post grupe aktivista s optužbama na račun banke i uz dodatak: “Rodžere da li odobravaš ovo? #Rodžereprobudisesada”.

Federer, koji se u Melburnu priprema za Australijan open, izdao je saopštenje, ali nije se bavio svojim ugovorom sa kompanijom.

“Veoma ozbiljno shvatam klimatske promene i uticaj na njih, posebno jer moja porodica i ja dolazimo u Australiju u vreme razarajućih požara”, naveo je Federer. “Kao otac četvoro male dece i gorljivi pobornik univerzalnog obrazovanja, osećam ogromno poštovanje i divljenje za klimatski pokret mladih i veoma sam zahvalan mladim aktivistima što su nas sve naterali da preispitamo svoje ponašanje i da radimo na inovativnim rešenjima. Dugujemo i sebi i njima da ih saslušamo. Cenim sva podsećanja na moju odgovornost kao pojedinca, kao sportostu i kao preduzetnika, i posvećen sam tome da iskoristim ovu privilegovanu poziciju za pokretanje dijaloga o važnim pitanjima sa mojim sponzorima.”