Federalni sud odbacio Trampovu žalbu u Pensilavniji: “Neutemeljene i nedokazane tvrdnje…”

0
Foto: Profimedia

Savezni apelacioni sud odbacio je pokušaj Trampovog štaba da ponovo pokrene tužbu kojom se osporavaju izborni rezultati u Pensilvaniji, presudivši da “tvrdnje nemaju utemeljenje”, prenosi CNN.

Veće sastavljeno od troje sudija Apelacionog suda za treći krug odbilo je zahtev Trampovog štaba, koji je predvodio Rudi Ðulijani, za izmenu tužbe koja je prethodno odbijena.

“Trampov štab nikada nije konkretno naveo da je bilo koji listić bio nelegalan ili da je birač glasao nelegalno”, rekao je sudija Stefanos Bibas u ime tročlanog odbora.

“Optužbe za nepravičnost na izborima su ozbiljne. Međutim, one zahtevaju da budu navedene i propraćene dokazima. Ovde nemamo ni jedno ni drugo”, dodao je on.

Interesantno, njega je na dužnost imenovao upravo aktuelni predsednik.

Podsetimo, predsednik Tramp i njegovi zaveznici doveli su u pitanje legitimitet predsedničkih izbora neutemeljenim tvrdnjama o izbornoj prevari. Konačan cilj je bio poništavanje rezultata izbora u pojedinim saveznim državama.

Sudije su takođe odbile Trampov predlog za poništavanje overe glasova u Pensilvaniji. Savezna država Pensilvanija je ove nedelje potvrdila Bajdena kao pobednika na izborima, čime je kandidat demokrata dobio njenih 20 elektorskih glasova.

“Tvrdnje štaba nemaju nikakvo utemljenje. Broj glasačkih listića koje oni konkretno osporavaju daleko je manji od 81.000 glasova razlike u pobedi“, napisale su sudije.

Predsednikov štab žalio se na presudu prošlog vikenda kada je sudija Metju Bran odbacio njihovu tužbu presudivši da ne može biti izmenjena i dopunjena i uporedivši je sa “Frankenštajnovim čudovištem”.

Takođe, Tramp je u četvrtak rekao da će napustiti Belu kuću ako njegovi pravni pokušaji ne daju rezultate, i ako se potvrdi da Bajden ima veliku većinu glasova Izbornog koledža. Prethodno je u ponedeljak otvorio put za prenos vlasti na Bajdena dajući mu pristup informacijama i sredstvima, ali ipak i dalje najavljuje nastavak borbe kojom će, kako tvrdi, dokazati “izbornu krađu”.