FAZ: „Vakcina diplomatija predsednika Vučića i politička pobeda Srbije u regionu…“

0
(Beta/Serbian Presidential Press Service via AP)

(Beta) – „Srbija je donacijama vakcina protiv koronavirusa susednim zemljama uspela da zabeleži političku pobedu u regionu“, piše nemački list Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

U tekstu o trvenju Beograda i Prištine zbog vakcinacije kosovskih Srba, FAZ ocenjuje da je uspela politička ofanziva Srbije uz pomoć vakcina, odnosno „vakcinalne diplomatije“, iako su Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Federaciji BiH donirane simbolične količine od po par hiljada vakcina, prenosi Dojče vele.

„Ali efekat ne izostaje, jer se predaja vakcina uvek inscenira pred kamerama. Uz to, te male isporuke daju zemljama priliku da makar vakcinišu medicinsko osoblje u najizloženijim odeljenjima“, piše novinar Mihael Martens za frankfurtski list.

On navodi da se „izgleda isplati“ politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića „da vijuga između Zapada i Rusije, a da se istovremeno u Pekingu osigurava protiv prevelikog uticaja Moskve“.

Uz komentar da virusi ne znaju za granice, ali da vakcine znaju, FAZ podseća da je Vučić krajem prošle godine najavio vakcinaciju na severu Kosova i u srpskim enklavama, a da je Priština poručila da će zaustavili „ilegalne kanale“ za unošenje vakcina.

„Istraga je zaista pokrenuta nakon što je vakcinacija kosovskih Srba u decembru ipak počela u manjem obimu. Kao razlog je navedeno da vakcina koju koristi Srbija nema potrebnu dozvolu kosovskih službi i da intervencija Beograda krši državni suverenitet Kosova“, navodi FAZ.

Nezadovoljstvo u Prištini, navodi se u tekstu, ima veze i s nejednakom situacijom u obe zemlje. Dok je u Srbiji vakcinisano oko milion ljudi, na Kosovu uopšte nema vakcina. Srbija je u vrhu evropskih zemalja po procentu vakcinisanog stanovništva, pre svega jer ima veće količine kineske i ruske vakcine, dodaje se.

„Ali kosovsko rukovodstvo neće kineske i ruske vakcine čak ni na poklon“, podseća FAZ na izjavu pobednika kosovskih izbora Aljbina Kurtija da je orijentacija Kosova „oduvek bila ka Zapadu“ i da se uz vakcine iz Rusije i Kine vezuju „uslovi u formi geopolitičkih igara“.

List navodi da je Srbija prebacila vakcinaciju za kosovske Srbe u gradove na jugu Srbije.

„Možda nije u skladu sa zaštitom od zaraze da ljudi zarad vakcinacije krenu u višesatnu vožnju autobusom, ali oni koriste ponudu i to očito i kosovski Albanci. Iz Bujanovca, najjužnijeg od tri srpska vakcinaciona centra za Kosovo, stižu izveštaji da tamo i kosovski Albanci dobijaju injekciju protiv virusa“, piše FAZ.

Frankfurtski list dodaje da iz srpske perspektive ima logike da u vakcinaciju budu uključeni i kosovski Albanci „jer prema zvaničnom beogradskom viđenju Kosovo nije nezavisna država nego i dalje srpska pokrajina, pa su formalno svi Kosovari srpski građani“.

„Institucije na Kosovu to naravno vide drugačije. Ali to što primoravaju kosovske Srbe da zarad vakcinacije krenu na naporan put, iako im sami ne nude vakcinaciju, sigurno neće doprineti jačanju identifikacije srpske manjine sa kosovskom državom“, ocenjuje list.