Faučija ne brine “slučaj” oksfordske vakcine, niti pritisci na FDA: “Verujem da će sve sve biti urađeno ispravno”

0
Foto: Profimedia

Entoni Fauči kaže da veruje da će se postupak odobravanja vakcine obaviti korektno i bez političkog pritiska.

On je izložio opsežan proces kroz koji vakcina mora da prođe pre nego što može da bude odobrena, javlja CNN a prenosi N1.

“Proces kojim se vakcina odobrava – bilo putem odobrenja za hitnu upotrebu (EUA) ili putem formalnog odobrenja – zaista se zasniva na podacima koji dolaze u nezavisno telo, koje se naziva Odbor za nadzor podataka i bezbednosti”.

“Oni nemaju nikakve veze sa kompanijom. Oni nemaju nikakve veze sa FDA. Oni su nezavisna grupa”, rekao je Fauči. Nakon pregleda podataka utvrđuje se da li postoje neki bezbednosni problemi i da li proizvod stvarno funkcioniše.

Fauči je rekao “da će informacije na kraju postati javne”, pa ako postoji spoljni pritisak, biće “vrlo, vrlo pažljivo ispitane”.

Sledeći nivo je savetodavni odbor “koji savetuje FDA, a oni su opet nezavisna grupa”, rekao je on i dodao:

“A onda imate čitavu naučnu zajednicu, uključujući i mene, koja to vrlo pažljivo gleda. Imamo veliko poverenje u FDA da će učiniti ispravnu stvar”.

Sve oču su uprte u njih. To nije nešto što se može odraditi na politički način, rekao je.

“I to je razlog zašto se osećam zaista uvereno da će ovo biti urađeno ispravno”, uveren je.

Fauči ne želi da daje bilo kakva predviđanja kada je u pitanju “slučaj” AstraZeneca, ali je izložio šta se generalno dešava kada postoji pauza u ispitivanju.

On smatra da jedan ovakav štetan događaj nema uticaj na istraživanje, ali je naglasio da “dalje treba nastaviti sa dodatnim stepenom opreza”.