“Mi, dole potpisani…”: Farmaceutske kompanije obećavaju poštovanje naučnih kriterijuma u razvoju vakcine protiv koronavirusa

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Direktori devet kompanija koje razvijaju vakcine protiv koronavirusa, obavezali su se danas da će poštovati najviše naučne kriterijume kao odgovor na zabrinutost u SAD zbog mogućih pritisaka predsednika Donalda Trampa da vakcina bude odobrena pre novembarskih izbora.

“Mi, dole potpisane biofarmaceutske kompanije, želimo da ponovimo našu stalnu posvećenost razvoju i testiranju potencijalnih vakcina protiv Kovid-19 u skladu sa visokim etičkim standardima i rigoroznim naučnim principima”, piše u zajedničkoj izjavi koju su potpisali generalni direktori kompanija AstraZeneka (AstraZeneca), BioNTek (BioNTech), GlaksoSmitKlajn (GlaxoSmithKline), Džonson&Džonson (Johnson & Johnson), Merk Šarp&Dom (Merck Sharp & Dohme), Moderna, Novavaks (Novavax), Fajzer (Pfizer) i Sanofi.

Kompanije su se posebno obavezale da će “podneti zahtev za odobrenje ili hitno odobrenje tek nakon što se pokaže da je vakcina bezbedna i efikasna u okviru treće faze kliničkog ispitivanja, koja je osmišljena i sprovedena u cilju ispunjavanja uslova koje su postavila regulatorna tela poput FDA”, američka agencija za lekove.

Upravo FDA izaziva zabrinutost stručnjaka i bivših zdravstvenih zvaničnika SAD, nakon što je i pored nedovoljnih dokaza odobrila dva tretmana protiv Kovid-19, hidroksihlorokin (odobrenje je naknadno povučeno) i krvnu plazmu oporavljenih pacijenata, oba tretmana koja je promovisao Donald Tramp.

Kandidat demokrata na predsedničkim izborima u SAD Džo Bajden poslednjih dana optužuje Trampa da “podriva poverenje javnosti” tako što redovno pominje mogućnost pronalaženja vakcine pre predsedničkih izbora 3. novembra.

Direktor FDA je garantovao naučni proces za procenu efikasnosti vakcine.

U SAD nezavisni odbori stručnjaka nadgledaju klinička ispitivanja, koja su u toj zemlji poodmakla za vakcine Moderne i Fajzera, koje zdravstvene vlasti žele da distribuiraju do 1. novembra. FDA teoretski zavisi od tih nezavisnih odbora i od proizvođača vakcina koji moraju sami da podnesu zahtev za odobrenje.

Rezultati kliničkih ispitivanja bi trebalo da budu poznati tek poslednja dva meseca ove godine, ocenio je direktor Nacionalnog instituta za infektivne bolesti Entoni Fauci.

“Veoma je malo verovatno, ali ne i nemoguće da ispitivanja daju rezultate pre izbora”, rekao je radiju NPR šef operacija Bele kuće za proizvodnju vakcina Monsef Slaui.