Farmaceutska industrija Srbije beleži rast proizvodnje i izvoza

  0

  Proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata u Srbiji za deset meseci 2020. povećana je za 8,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a izvoz je veći 8,7 procenata. Najviše su tražene zaštitne maske i rukavice, dezinfekciona sredstva, preparati za jačanje imuniteta, kao i lekovi koji se koriste u terapiji lečenja Kovida 19. Najveći skok prodaje proizvoda farmaceutske industrije bio je tokom marta.

  Širenjem pandemije većina proizvođača je revidirala svoje planove proizvodnje i koncentrisala se na one proizvode za kojima je vladala povećana tražnja.

  Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), od januara do oktobra ove godine, vrednost izvoza domaće farmaceutske industrije veća za 387,1 miliona evra što je rast od 8,7 procenata u odnosu na isti period 2019. godine.

  U istom periodu uvoz farmaceutskih proizvoda vredeo je 1,1 milijardu evra pa se beleži spoljnotrgovinski deficit u ovoj oblasti od 624,6 miliona evra, pokazuju podaci RZS-a.

  “Farmaceutska industrija u Srbiji je reagovala brzo i odgovorno, održavajući stalnu komunikaciju s regulatornim autoritetima i u vanrednim okolnostima, i obezbedila sigurno snabdevanje lekovima i medicinskim sredstvima, ali i dodatnu pomoć u vidu značajnih donacija”, Mirjana Vučićević, sekretar Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost Privredne komore Srbije.

  U kompaniji Hemofarm kažu da su i pored svih teškoća koje je donela pandemija korona virusa zadovoljni ovogodišnjim poslovanjem.

  “Uspeli smo da proizvedemo 6,5 milijardi raznih doza i formi, što je povećanje do šest odsto u odnosu na prošlu godnu, a očekujemo i rast prodaje od pet procenata”, rekao je za Tajnug Veljko Pešić, senior direktor marketinga i prodaje ove kompanije.

  Pešić je ocenio da je farmaceutska indsutrija na globalnom nivou prošla bolje nego neke druge, ali je i u njoj bilo kompanija koje su prijavile gubitke.

  “Najbitnije je bilo da imate čvrst lanac snabdevanja i širok portfolio koji bi mogao da odgovori potrebama tržišta koje su se u trenutku pandemije javile. Hemofarm ima sjajan lanac snabdevanja na kome smo radili godinama unazad, a vezani smo za našeg vlasnika ‘Štadu’ koji na globalnom nivou ima sjajne ugovore, i uspeli smo da prebrodimo te probleme”, izjavio je Pešić.

  Dodaje da je 70 odsto proizvodnje Hemofarma namenjeno stranom tržištu, a izvozi se u 19 zemalja EU i na tri kontinenta, od Evrope, Rusije, Bliskog Istoka do Afrike.

  “Izvoz smo uspeli da održimo na istom nivou kao 2019. godine, što smatramo velikim uspehom s obzirom da su tržišta pretrpela velika uznemiravanja kako na potrošačkom tako i na snabdevačkom nivou”, naveo je Pešić.

  Izvor: Privredna komora Srbije www.pks.rs