Fajzerovu vakcinu ne treba da prime osobe koje pate od ozbiljnih alergija: Nakon što su dve osobe imale reakcije, britanski regulator objavio upozorenje

0
Dmitrii Pridannikov / Alamy / Alamy / Profimedia

Zdravstveno regulatorno telo Velike Britanije upozorilo je ljude koje imaju istoriju ozbiljnih alergijskih reakcija, da za sada ne bi trebalo da prime Fajzerovu vakcinu protiv korone, pošto su dve osobe u utorak imale alergijske reakcije, saopštila je danas Nacionalna zdravstvena služba (NHS).

Dva člana NHS, koji su dobili vakcinu prvog dana masovne vakcinacije u Velikoj Britaniji, dobili su alergijsku reakciju, preneo je Gardijan.

Zbog toga su iz Zdravstvenog regulatornog tela (MHRA) upozorili da svako ko ima jače alergijske reakcije na lekove, hranu ili vakcine, ne treba da primi Fajzerovu vakcinu.

NHS u Engleskoj je obavestio sve punktove za vakcinacije o ovom upozorenju.

To znači da svako ko je na programu da primi danas vakcinu, biće upitan da li je ranije imao probleme sa alergijskim reakcijama.

Profesor Stiven Pauis, jedan od direktora u NHS za Englesku je rekao da su iz „MHRA dali ovakav savet iz predostrožnosti, jer su dve osobe u utorak dobile alergijsku reakciju“.

„Te dve osobe se dobro oporavljaju“, dodao je on.

Velika Britanija je prva zemlja na svetu koja je odobrila upotrebu Fajzerove vakcine.