Fajzer: “Vakcina pruža efikasnu zaštitu kod adolescenata, možda i jaču nego kod odraslih…”

0
Philippe Franois / Alamy / Alamy / Profimedia

Fajzerova vakcina protiv koronavirusa izuzetno je efikasna kod adolescenata između 12 i 15 godina, možda čak i više nego kod odraslih, saopštila su iz ove farmaceutske kompanije, a prenosi Njujork tajms.

“U nedavnom kliničkom ispitivanju nisu pronađeni slučajevi infekcije među decom koja su primila vakcinu”, saopštili je kompanija i dodala da su deca proizvela snažne odgovore na antitela i nisu imala ozbiljnih neželjenih efekata.

Ovi nalazi mogu ubrzati povratak u normalu milionima ljudi. U zavisnosti od regulatornog odobrenja, vakcinacija mlađih uzrasta u SAD-u bi mogla da započne pre početka sledeće akademske godine za srednjoškolce i srednjoškolce, a nedugo zatim i za osnovce.

Kompanije su rezultate objavile na osnovu internih ispitivanja u saopštenju koje nije sadržalo detaljne podatke sa ispitivanja, a ono još uvek nije recenzirano niti objavljeno u naučnom časopisu.

Ipak, vesti su izazvale pohvale i uzbuđenje stručnjaka.

„O moj bože, tako sam srećan što ovo vidim – ovo je neverovatno“, rekao je Akiko Ivasaki, imunolog sa Univerziteta Jejl.

“Ako je učinak vakcina kod odraslih bio 5 plus, rezultati kod dece su bili „5 plus, plus“, ilustrovao je dr Ivasaki.

„Što pre budemo mogli da vakcinišemo što veći broj ljudi, bez obzira na njihovu starost, to ćemo pre biti u stanju da se zaista osećamo kao da ovu pandemiju okončavamo zauvek“, rekla je Angela Rasmusen, virusolog Univerziteta Džordžtaun u Vašingtonu.

“Podaci iz Izraela sugerišu da samo vakcinacija odraslih može znatno smanjiti broj slučajeva, ali dugoročno, da bismo dostigli prag kolektivnog imuniteta, moraćemo da vakcinišemo decu“, dodala je ona.

Ispitivanje je obuhvatilo 2.260 adolescenata uzrasta od 12 do 15 godina. Deca su primila dve doze vakcine u razmaku od tri nedelje – u istim količinama kao i kod odraslih – ili placebo.

“Istraživači su zabeležili 18 slučajeva infekcije koronavirusom u placebo grupi, a nijedan među decom koja su primila vakcinu. Ipak, mali broj infekcija otežava previše precizno određivanje efikasnosti vakcine u širokoj populaciji”, rekla je dr Rasmusen.

“Ovo su ipak i očigledno dobre vesti, jer nijedan slučaj od pomenutih nije zaražen koronavirusom.

Adolescenti koji su dobili vakcinu proizveli su u proseku mnogo veći nivo antitela u poređenju sa učesnicima starosti 16 do 25 godina u ranijem ispitivanju.

Deca su imala ista neželjena dejstva kao i stariji učesnici ili čak i manja, mada kompanije nisu želele da budu konkretnije sa informacijama kada je reč o detaljima nuspojava.