Fajzer: “Južnoafrički soj korone bi mogao značajno da smanji nivo antitela, ali vakcina neutrališe virus…”

0
(Beta/Behrouz Mehri/Pool Photo via AP)

Laboratorijsko istraživanje pokazuje da bi južnoafrički soj koronavirusa mogao da smanji zaštitu koju pružaju antitijela razvijena na podsticaj vakcine Fajzer/Biontek za dve trećine, ali to ne znači da je vakcina neefikasna protiv te mutacije, objavile su ove kompanije, a prenosi Rojters.

Studijom je utvrđeno da je vakcina mogla da neutrališe virus i nema dokaza iz drugih istraživanja na ljudima da taj soj smanjuje zaštitu koju pruža vakcina, kažu iz kompanije.

Svejedno, dve farmaceutske kompanije pregovaraju o razvoju nove verzije vakcine ili dodatne doze, ako bude potrebno.

Za potrebe studije naučnici dve farmaceutske kompanije i Univerziteta Teksas (UTMB) razvili su u laboratoriju virus koji sadrži iste mutacije na šiljku visoko zaraznog južnoafričkog soja B.1.351. Šiljak uz pomoć kog virus ulazi u ljudsku ćeliju je glavna meta vakcine protiv kovid-19.

Naučnici su testirali veštačko proizvedeni virus na uzorcima krvi vakcinisanih osoba i utvrdili da je nivo antitela koja neutrališu virus smanjena za dve trećine u slučaju južnoafričkog soja u odnosu na efekat najčešćeg soja virusa iz američkih istraživanja.

Rezultati su objavljeni u časopisu „New England Journal of Medicine“ (NEJM).

Zbog toga što još nije utvrđen prag zaštite odnosno minimalni broj antitela potreban za zaštitu od virusa, nejasno je da li to znači da dvotrećinsko smanjenje antitela govori o neefikasnosti vakcine protiv soja koji se širi svetom.

Uprkos tim nepoznanicama profesor s UTMB i koautor studije Pi-Džong Ši veruje da bi vakcina Fajzer/Biontek svejedno štitila od južnoafričkog soja.

„Ne znamo koji je minimalni neutrališući broj. Ne znamo prag“, kaže on dodajući da veruje da bi do sada uočeni imuni odgovor bio verovatno značajno iznad potrebnog praga koji pruža zaštitu.

Klinička ispitivanja kako vakcine Fajzer/Biontek tako i vakcine kompanije Moderna pokazala su da one daju određenu zaštitu nakon samo jedne doze uz odgovor antitela niži od redukovanih nivoa izazvanih južnoafričkim sojem u laboratorijskim uslovima.

Čak i ako taj soj značajno smanji efikasnost vakcine, ona bi svjedeno štitila od teškog oblika bolesti i smrti, ističe on, a upravo je to delovanje ono koje naglašavaju zdravstveni stručnjaci jer smanjuje pritisak na prenapregnute zdravstvene sisteme zbog velikog broja hospitalizacija.

Ši kaže da su potrebna dodatna istraživanja da bi se videlo da li vakcina deluje protiv južnoafričke mutacije, pa je potrebno utvrđivanje najnižeg broja odnosno najnižeg nivoa antitela koja pružaju zaštitu od virusa.

Fajzer/Biontek trenutno u laboratoriji analiziraju da li njihova vakcina deluje protiv brazilske mutacije.

Moderna je objavila podatke da je, kada se radi o njihovoj vakcini, uočen šesterostruki pad nivoa antitela u slučaju južnoafričke varijante virusa.