Fajon: Upitan je legitimitet srpske Skupštine bez opozicije…

1
Foto: Profimedia

(Beta) – Verujem da je legitimitet srpskog parlamenta bez stvarne opozicije pod znakom pitanja, izjavila je evropska poslanica Tanja Fajon.

Ona je u intervjuu za portal Nova.rs navela da ovaj saziv parlamenta ne predstavlja šire srpsko društvo i da su raznoliki parlament i slobodni mediji stubovi demokratije, što, po mnogima, Srbiji nedostaje.

„Nedavni masovni protesti su pokazali da ljudi nisu zadovoljni trenutnim stanjem i da zahtevaju promene. Jedan od glavnih problema ostaju nedostatak slobode medija i napadi na novinare“, rekla je ona.

Pored protesta, istakla je, važno je da se unapređuje i reformiše politička kultura.

„Tim pre što Narodna skupština ne predstavlja čitavo društvo, jer su opozicione stranke van parlamenta. Takođe, vlada je izgubila poverenje velikog dela biračkog tela, što pokazuje izlaznost manja od 50 odsto“, rekla je Fajon.

Ona je rekla da podržava odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da prihvati novu metodologiju proširenja u EU, jer je, kako je rekla, Srbija zabeležila očigledan pad u ključnim oblastima kao što su demokratija, sloboda medija, vladavina zakona i borba protiv korupcije.

Govoreći o izborima koji su u Srbiji održani u junu, Fajon je navela da su primili mnogo pojedinačnih žalbi u vezi sa neregularnostima tokom izbora.

1 KOMENTAR

  1. Е, лепо,… сада сви они који су излазили на претходне изборе треба да одговоре зашто су покушавали да дају легитимитет нечему што нема никакве шансе да прође озбиљну демократску верификацију било где у свету ? Исту ону стварност која је била у Црној Гори, имамо ми данас у Србији, са том разликом, што је тамо трајала 30 година, а овде ће трајати бар толико, уколико се ништа не предузме.

Comments are closed.