Fajon: U EP zabrinuti zbog dijaloga vlasti i opozicije u Srbiji, žele da počne što pre

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Šefica delegacije Evropskog parlamenta (EP) za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon izjavila je da je interes EU da dijalog srpske vlasti i opozicije bude što pre nastavljen i da su u zakonodavnom telu Unije zabrinuti jer još nije poznato ko će učestvovati u tim razgovorima.

Fajon, članica posredničkog tima EP za dijalog srpske vlasti i opozicije, rekla je televiziji N1 da je naredni korak sastanak sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, s kojim je do sada razgovarao jedino predsedavajući Spoljnopolitičkom odboru EP Dejvid Mekalister i izrazio podršku nastavku dijaloga.

“Očekujem sledeće nedelje novi razgovor Ivice Dačića i Dejvida Mekalistera, mi paralelno razgovaramo u Evropskom parlamentu i razmatramo sledeće korake. Treba da radimo na reformama, Srbija (u 2020. godini) nije otvorila nijedno poglavlje, moramo da pospešimo proces. Dijalog je bitan i nadam se optimsitičnom početku godine”, kazala je Fajon.

Navela je da je “sprska strana slobodna da kaže šta bi želela da vidi u dijalogu”.

“Ja sam bliska i sa opozicijom i sa vladajućom strukturom i sa civilnim sektorom i sa medijima, dugo pratim situaciju u Srbiji, brine me šta se dešava i želim da podržim Srbiju u svim reformama, da što pre udje u EU. Naš glavni motiv je Srbija, proces reforme i podrška Srbiji”, rekla je slovenačka evroposlanica.

Ona je kazala da je potrebno formirati višestranačku platformu koja će doprineti stvaranju konsenzusa u društvu.

“Jasna je potreba za deeskalacijom tenzija medju svim političkim akterima i pokretanjem institucionalnih reformi parlamenta. Ne slažem se da nismo bili uspešni u prvoj fazi, jer smo postigli nekoliko poboljšanja izbornih uslova. Želim da podsetim Srbiju na potrebu ispunjavanja svih obaveza, ja mislim da je to u interesu srpske strane, sve je to s ambicijom da Srbija u reformama napravi korak dalje ka EU”, navela je Fajon.

Ostavku profesora Slobodana Cvejića na članstvo u Savetu Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Fajon je ocenila kao zabrinjavajuću, kao i celokupnu situaciju u medijima, dodajući da je REM bio veoma važno pitanje u prvoj fazi dijaloga.

“Objavili smo četiri mere za unapredjenje, ostavka je zabrinjavajuća. Mi smo tražili od REM-a da učine sve što mogu da podstaknu poverenje u njihov rad i da se uzdrže od doprinosa polarizaciji medija. Pratimo situaciju u medijima, ona je zabrinjavajuća, svi gradjani zaslužuju slobodne medije”, rekla je Fajon.

Ona je kazala i da ceo politički vrh i društvo treba da osude napade na medije i novinare.

“Mediji treba da rade nezavisno i transparentno, kredibilnost i profesionalnost su veoma važni. Ove dogadjaje ne samo da je potrebno osuditi, već treba da dobiju i pravni epilog i da budu sprečeni sledeći put. To politika ne sme da podržava, to je pitanje normalnog društva, etike i političara koji treba da su uzor društvu”, dodala je Fajon.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!