Fajon: Nije dobro što u parlamentu Srbije nema suštinske opozicije

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Kopredsedavajuća Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Srbije i Evropske unije Tanja Fajon izjavila je danas da nije dobro što u novom sazivu parlamenta Srbije nema suštinske opozicije, dok je predsednik srpske delegacije Vladimir Orlić rekao da u Skuptšini više nema govora mržnje od kada nema predstavnika bivše vlasti.

Fajon je na onlajn sednici POSP-a rekla da je Srbija 2020. dobila novi parlament kojim dominira vladajuća koalicija i koji karakteriše odstutvo suštinske opozicije.

“To nisu dobre vesti za nadozrnu ulogu parlamenta nad izvršnom vlašću koja ostaje formalna, kao ni za dalje unapredjenje parlamentarne kulture”, rekla je Fajon.

Članica EP je pozdravila to što je Narodna skupština prvi put razmatrala izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama, kao i to što je smanjeno donošenje zakona po hitnom postupku, što su razmatrani izveštaji nezavisnih institucija i što je usvojen Kodeks ponašanja.

To je, dodala je, bilo još potrebnije jer su obraćanja poslanika obeležili “govori mržnje, uvrede i vulgarni jezik”.

Kopredsedavajući POSP-a Vladimir Orlić izjavio je da u Skupštini više nema govora mržnje od kada u njoj nema predstavnika bivše vlasti.

Orlić je rekao da su politički organizatori “nasilnih protesta” u julu 2020. pokušali da “se upadne u Skupštinu i da se zapali” i da oni više nisu u parlamentu.

“Reč je o ljudima koji su bojkotovali prethodne izbore i sve ono što smo radili da bi unapredili izborne prilike, koji su bojkotovali svaki dijalog i Evropski parlament. Od kad njih nema u Skupštini nema više govora mržnje”, rekao je Orlić.

Podsetio je da je na izborima bila 21 izborna lista, od kojih 18 lista opozicione orijentacije, na kojima je bilo više od 40 stranka, pokreta i organizacija.

Orlić je rekao da je ODIHR ocenio da su izbori sprovedeni efikasno uprkos izazovima usled pandemije, a da je medijska zastupljenost političkih stranaka, prema izveštaju REM-a, bila u značajnoj meri ujednačena.

Poslanica Sandra Božić optužila je televizije N1 i NovaS da su tokom predizborne kampanje vodile hajku protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove porodice, pod izgovorom slobode govora i medija.

Radi se, kako je dodala, o “perfidnoj cenzuri i zlouporebi predizbornog programa i favorizovanju stranaka koje su bojkotovale izbore”.

“To nije nova pojava i nije ograničena na predizbornu kampanju, već je svakodnevno tendenciozno plasiranje lažnih vesti sa motivom isključivo vodjenja hajke protiv Vučića i funkcionera vladajuće koalicije”, rekla je Božić.

Ministarka evrointegracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da je nova vlada aktivnije ušla u reformski proces i da će ove godine pokazati da je ozbiljna kada su u pitanju reforme u oblasti vladavine prava.

Joksimović je dodala da je bilo nekih neopravdanih kašenjenja, ali da je bilo kašnjenja i u drugim članicama EU i da je i izveštaj EK o evropskim integracijama “znatno kasnio”.

“Zemlje kandidati za članstvo se nekada prestrogo ocenjuju s obzirom na sve izazove koje su imale sve zemlje EU”, rekla je Joskimović, dodajući da je proces proširenja bio “na neki način napadan i spolja i iznutra”.

“Očekujemo da EU i EK pokažu ozbiljnost kredibilnijeg i verodostojnijeg procesa proširenja uz razradu i primenu nove metodologije”, koju je, rekla je Joskimović, Srbija nedvosmisleno prihvatila.

Ministarka je izrazila očekivanje da će u najskorije moguće vreme biti organizovana medjuvladina konferencija Srbije i EU na kojoj bi trebalo da se usaglasi primena nove metodologije, kako bi se ubrzao pristupni proces.

Ana Paula Zakarias, državna sekretarka za evropske poslove Portugala, koji predsedava EU, izjavila je da je politilka proširenja strateška investicija u mir, stabilnost i sigurnost susedstva EU i da će portugalsko prededavanje raditi na napretku procesa proširenja.

Zakarias je pozdravila to što je Srbija članstvo u EU postavila kao prioritet, dodajući da će taj proces i dalje zavisiti uglavnom od napretka Srbije, posebno istakavši reforme u oblasti vladavine prava i normalizaciju odnosa sa Prištinom.

“Istovremeno žalimo što reforme u vladavini prava nisu bile efikasne i brze kao što se očekivalo”, rekla je Zakarias.

Pozdravila je prve pozitivne korake nove vlade i izrazila nadu da će demonstrirati političku volju i značajno ubrzati reforme koje će doneti konkretne rezultate.

Ketrin Vent, šef Odseka za Srbiju u Generalnom direktoratu EK za proširenje i susedsku politiku, izjavila je da Srbija i EU moraju da ubrzaju proces pristupnih pregovora.

Istakla je da je već primećena posvećenost nove vlade u nekoliko oblasti, kao što su ustavne reforme u oblasti pravosudja, usvajanje Kodeksa ponašanja u Skuptšini i napredak u strukturalnim reformama.

“Ohrabrujemo vladu i parlament da nastave pozitivne korake i ostvare opipljive rezultate koji će ubrzati pristupanje EU”, rekla je Vent.