Fajnenšel tajms: Zbog stava EU zemlje Zapadnog Balkana postaju nervozne

0
Tanjug/AP

Izgledi da će EU u junu odlučiti da otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom neizvesni su posle samita u Berlinu, zbog čega te dve i druge zemlje koje teže članstvu u Uniji postaju nervozne, piše list Fajnenšel tajms (FT).

U tekstu nazvanom “Balkanski snovi”, britanski list navodi da Skoplje, Tirana i ostali koji žele u EU pažljivo posmatraju da li će evropske zemlje, tradicionalno neprijateljski raspoložene prema širenju Unije, popustiti.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron nagovestili su u ponedeljak, na berlinskom samitu čiji su domaćini bili, da Severna Makedonija i Albanija, kao i Srbija, Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, treba da načine veći napredak u reformama, navodi FT.

Iznoseći skeptičan stav Francuske prema proširenju Unije, Makron je rekao da Pariz želi da vidi poboljšanja u oblasti vladavine prava i bezbednosnim, ekonomskim i socijalnim pitanjima, piše list.

Kako se navodi, neke zemlje EU koje su više naklonjene zapadnobalkanskoj šestorki smatraju da je ovonedeljni samit lidera Zapadnog Balkana, Hrvatske, Slovenije, Francuske, Nemačke i EU u Berlinu bio greška. One su naročito zabrinute zbog negativne poruke upućene vladi Severne Makedonije, koja je preuzela veliki rizik organizovanjem referenduma o promeni imena zemlje u cilju rešavanja dugogodišnjeg spora sa Atinom.

Diplomate strahuju, dodaje FT, i da bi negativna odluka o otvaranju pregovora o članstvu sa Skopljem i Tiranom mogla da odvrati balkanske lidere od sprovođenja ključnih reformi i da pojača ruski i kineski uticaj u regionu sve većih političkih neizvesnosti.

Britanski list navodi i da rastu teritorijalne tenzije između Srbije i Kosova i dodaje da je kosovski predsednik Hašim Tači ove nedelje rekao da su podele unutar EU i između evropskih država i SAD povećale rizik od obnove etničkih sukoba na Balkanu.

Odluka o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom odložena je prošle godine do okonačanja izbora za Evropski parlament, usled zabrinutosti Francuske, Danske i Holandije da bi takva odluka pre izbora mogla da doprinese jačanju antimigrantskih, krajnje desnih partija.

Oblaci nad zemljama koje teže članstvu u Uniji mogli bi da se raziđu posle izbora za Evropski parlament koji će biti održani od 23. do 26. maja, dodaje Fajnenšel tajms.