Evropsko upozorenje Mađarskoj zbog “diskriminatorskog” zatvaranja granica

0
Profimedia

Evropska komisija upozorila je mađarsku vladu, koja je ponovo zatvorila granice zbog pandemije, na svaku vrstu diskriminacije na osnovu nacionalnosti i ponovila značaj “integriteta šengenskog prostora”.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders je na Tviteru napisao da je takvo pismo poslao vladi Viktora Orbana.

Mađarska je predvidela izuzetke od zabrane ulaska na svoju teritoriju, posebno za građane zemalja Višegradske grupe (Češka, Slovačka i Poljska) sa negativnim testom na korona virus.

“Danas (komesarka za unutrašnje poslove) Ilva Johanson i ja šaljemo pismo mađarskoj vladi kojim podsećamo na značaj (zaštite) integriteta šengenskog prostora i na primenu nediskriminatorskih mera na granicama prema svim građanima i stanovnicima EU”, naveo je komesar Rejnders.

“Svaka mera koja ne poštuje ove osnovne principe evropskog prava moraće, naravno, biti odmah povučena”, naveo je on i najavio da će evropski komesari razgovarati sa mađarskim vlastima kako bi dobili “više informacija”.

Nije moguće imati diskriminaciju na osnovu nacionalnosti među evropskim građanima, rekao je novinarima portparol Komisije Kristijan Vigand.

(Beta)