Evropski zvaničnici u panici zbog rasta tenzija između SAD i Irana

0
Foto: Profimedia

Evropski zvaničnici su zabrinuti zbog ponovnog podizanja tenzija između Vašingtoa i Teherana.

Preneli su državnom sekretaru SAD Majku Pompeu da zbog toga postoji rizik od “slučajnog” izbijanja sukoba u Zalivu.

Američki šef diplomatije došao je u nenajavljenu posetu Briselu na razgovor sa ministrima spoljnih poslova EU o “hitnim pitanjima”, posebno o Iranu.

Pompeo je svratio u Brisel na putu za Rusiju.

Vašington optužuje Teheran da priprema skore napade na američke interese na Bliskom istoku.

Razgovori Evropljana i Pompea bili su teški, prenosi agencija Frans pres.

“Rekao sam mu jasno da smo zabrinuti zbog tenzija u regionu i da ne želimo vojnu eskalaciju”, rekao je novinarima nemački ministar spoljnih poslova Haiko Mas posle sastanka.

Ton sastanku dao je na početku britanski šef diplomatije Džeremi Hant rekavši da su vrlo zabrinuti od rizika da se ne izazove sukob “slučajno” zbog rasta tenzija.

“Američki stav jačanja pritisaka i sankcija nam ne odgovara”, rekao je njegov francuski kolega Žan-Iv Le Drian.

Sastanak sa Pompeom je užurbano pripremljen, rekla je visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

“Imamo ozbilje razlike i mislimo da je dijalog najbolji način da im priđemo i izbegnemo eskalaciju”, rekla je Mogerini.

Tri ministra i Federika Mogerini su se prethodno složili oko zajedničkog stava EU, a to je želja da se sačuva iranski nuklearni sporazum i izbegne eskalacija.

“Mislimo da Iran treba da krene u razgovore umesto u pretnje. Oni su loše izabrali usmeravajući se na pretnje”, rekao je američki izaslanik za Iran Brajan Huk koji je došao u Brisel sa Majkom Pompeom. On je rekao da je Pompeo želeo da podeli sa evropskim zvaničnicima neke informacije koje nisu do sada javno iznete.

Francuska, Nemačka i Velika Britanija su tri evropska potpisnika sporazuma potpisanog 2015. sa Iranom oko njegovog nuklearnog programa, uz Rusiju, Kinu i SAD.

Evropljani žele da sačuvaju sporazum koji preti da se raspadne od kada je predsednik SAD Donald Tramp rešio da povuče SAD iz njega i da uvede sankcije Iranu. Evropljani su takođe pogođeni tim sankcijama jer njihove firme i banke ne mogu više da rade sa Iranom bez pretnji sankcijama.

“U Evropi smatramo da je taj sporazum potreban za našu bezbednost. Niko ne želi da vidi Iran sa nuklearnim oružjem”, rekao je nemački mnistar Mas.

Međutim, Evropljanima se nisu dopale pretnje iranskog predsednika Hasana Rohanija, koji je dao Evropljanima 60 dana da nađu neko rešenje za izlaz iz iranske bankarske i naftne izolacije izazvane američkim sankcijama, ili će prestati da poštuje neke od obaveza preuzetih prema tom sporazumu koje se odnose na obogaćivanje uranijuma.

“Zajedno ćemo videti kako da delujemo da zadržimo taj sporazum i da Iran ostane u njemu. Važno je da EU ostane ujedinjena”, rekao je francuski ministar Le Drian.

Mogerini je podsetila da su do sada Iranci poštovali svoje obaveze prema sporazumu.

Ona je rekla da će početi da primenjuju mehanizam Insteks (Instex) koji je EU ustanovila da bi se omogućila trgovina sa Iranom pored američkih sankcija.

Međutim Evropljane zabrinjavaju američka vojna kretanja na Bliskom istoku. Vašington je poslao ratni brod i raketni sistem Patriot u Zaliv, gde se već nalaze nosač aviona i bombarder B-52.

Nekoliko brodova su bili meta mistoriozne sabotaže kod Emirata, javljeno je iz Rijada i Abu Dabija, što je pojačalo tenzije u Zalivu.

“Mislim da nam je potreban period mira, da se uverimo da svi razumeju šta druga strana misli. Treba da pazimo da ne vratimo Iran na put ka nuklearizaciji. Jer ako Iran postane nuklearna sila njegovi susedi će verovatno hteti da postanu nuklearne sile takođe”, rekao je britanski ministar Hant i dodao da je to najnestabilniji region na svetu i da bi tako nešto bio ogroman korak u lošem pravcu.

Posle Brisela Majk Pompeo putuje za Soči da se sastne sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.