Evropski parlament je potvrdio – od 1. decembra Evropska komisija u novom sastavu: Najvažniji dan u karijeri Ursule Fon der Lajen. Imala je poruku i za Zapadni Balkan

0
Foto: Profimedia

Evropski parlament je velikom većinom glasova potvrdio da dužnost preuzima Evropska komisija u novom sastavu, predvođena Ursulom Fon der Lajen, prvom ženom na toj poziciji, prenosi nemački Špigl.

Ovo je najveći dan u karijeri nemačke političarke i dan u kojem će konačno biti okončana mukotrpna procedura. Ursula je, piše Špigl, dužnost trebalo da preuzme još 1. novembra, ali su njene tri nominacije za EK iz Francuske, Rumunije i Mađarske odbačene.

Za postavljenje novog sastava Evropske komisije glasao je 461 poslanik EP, 157 je bilo protiv, dok je 89 bilo uzdržano.

Fon der Lajen je kao potpredsednike izabrale one koji su bili označeni kao njeni najveći konkurenti za mesto predsednika – Fransa Timermansa i Marget Vestager – i tako stvorila širok konsenzus, iako je prema pisanju nemačkih medija Timermans izneo drugačije stavove, sa željom da se široka koalicija u Evropskom parlamentu “pocepa”.

Nova šefica Evropske komisije je na početku današnjeg zasedanja, u okviru predstavljanja plana za narednih pet godina, govorila i o Zapadnom Balkanu.

“Moramo pokazati našim prijateljima na Zapadnom Balkanu da delimo isti kontinet, istu istoriju, istu kulturu i delićemo istu sudbinu. Naša vrata ostaju otvorena”, rekla je u uvodnom govoru.

Špigl novu šeficu EK predstavlja kao doktorku, majku sedmoro dece, rođenu u Briselu.

“Bila sam Evropljanka i pre nego što sam shvatila da sam Nemica”, jedna je od njenih najcitiranijih rečenica.

Kada je počela predstavljanje programa i članova nove Evropske komisije govorila je i o Zapadnom Balkanu.

”Moramo pokazati našim prijateljima na Zapadnom Balkanu da delimo isti kontinet, istu istoriju, istu kulturu i delićemo istu sudbinu. Naša vrata ostaju otvorena”, rekla je Ursula fon der Lajen u uvodnom govoru prilikom predstavljanja programa nove EK, preneo je N1.