Evropske kompanije učestvuju u oporavku kineskog tržišta

0
Fotografije: CRI

Kinesko tržište nastavilo je da oslobađa potencijal evropskih multinacionalnih kompanija, koje se postepeno oporavljaju od ranog uticaja pandemije koronavirusa, prenosi Kineski međunarodni radio na srpskom.

Tokom protekle nedelje, nemački proizvođači automobila su objavili optimistične podatke o svojim performansama na kineskom tržištu, dok je rast na ostalim glavnim tržištima ostao ispod nivoa od prethodne godine.

Grupa Audi je u petak saopštila da su isporuke automobila u Kini u prva tri kvartala porasle 4,4 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, dok su na svim ostalim glavnim tržištima zabeležili dvocifreni pad. Potražnja za automobile Audija, posebno u Kini, je porasla 17,8 odsto u trećem kvartalu, saopštila je ta kompanija.

Volksvagen je u četvrtak takođe rekao da je njegovo najveće tržište, Kina “ključni pokretač” za oporavak tržišta, jer su isporuke u Kini između jula i septembra porasle 3 odsto u odnosu na prošlu godinu. Sveukupno, na poslovanje Volksvagen je snažno uticala pandemija u prvih devet meseci, sa padom isporuke automobila širom sveta od 18,7 odsto.

Kineski ekonomski oporavak je ubrzao u trećem kvartalu, u poređenju sa padom u prvom kvartalu i skromnom oporavkom u drugom kvartalu. Prema zvaničnim podacima, kineski BDP je između jula i septembra porastao 4,9 odsto na godišnjem nivou.

Međunarodni monetarni fond (MMF) nedavno je revidirao prognozu rasta Kine na 1,9 odsto za 2020. godinu. Kineski rast se pozitivno odrazio na azijski region, i na cene roba i šire učesnike u globalnim lancima trgovine, rekao je Džonasan Ostri, zvaničnik MMF-a.