Evropska komisija postigla dogovor za kupovinu do 400 miliona doza moguće vakcine protiv koronavirusa, doniraće i siromašnijim zemljama

1
Foto: Profimedia

Evropska komisija je danas postigla prvi sporazum sa farmaceutskom kompanijom AstraZeneca o kupovini potencijalne vakcine protiv COVID-19, kao i o donaciji zemljama sa nižim i srednjim prihodima ili preusmeravanju u druge evropske zemlje.

Ova vest, kako je saopšteno, prati pozitivne korake u vezi sa zaključivanjem istraživačkih razgovara sa kompanijama Sanofi-GSK od 31. jula i Johnson&Johnson od 13. avgusta. Nakon što se pokazalo da je vakcina protiv COVID-19 bezbedna i efikasna, Komisija je sada usaglasila osnovu sa ugovorni okvir za kupovinu 300 miliona doza vakcine kompanije AstraZeneca sa mogućnošću kupovine još 100 miliona u ime država članica EU.

Komisija nastavlja da razgovara o sličnim sporazumima sa drugim proizvođačima vakcina.

Predsednica Evropske komisija Ursula von der Lajen izjavila je da intenzivni pregovori EK i dalje postižu rezultate.

“Današnji sporazum je prvi kamen temeljac za sprovođenje Strategije vakcine Evropske komisije. Ova strategija će nam omogućiti da obezbedimo buduće vakcine Evropljanima, kao i našim partnerima drugde u svetu”, rekla je ona.

Kandidat za vakcinu AstraZeneca već je u opsežnim kliničkim ispitivanjima faze II / III nakon obećavajućih rezultata u fazi I / II koji se tiču sigurnosti i imunogenosti.

Odluka da podrži vakcinu koju je predložila AstraZeneca zasniva se na pouzdanom naučnom pristupu i koriščenoj tehnologiji (nereplikativno rekombinantna vakcina na bazi adenovirusa šimpanze), brzini isporuke, ceni, podeli rizika, odgovornosti i proizvodnom kapacitetu koji je u stanju da između ostalog snabdeva celokupnu EU.

Regulatorni pocesi biće fleksibilni, ali ostaju čvrsti. Zajedno sa državama članicama i Evropskom agencijom za lekove, Komisija će koristiti postojeće fleksibilnosti u regulatornom okviru EU da ubrza odobrenje i dostupnost uspešnih vakcina protiv COVID-19, a to uključuje ubrzani postupak autorizacije i fleksibilnosti u vezi sa etiketiranjem i pakovanjem.

1 KOMENTAR

Comments are closed.