Evropska federacija novinara: “Šokantan način uklanjanja pravde u slučaju Ćuruvija”

0

(Beta) – Predsednik Evropske federacije novinara (EFJ) Mogens Bliher Bjeregard ocenio je da je “šokantan način na koji je pravda uklonjena ili odložena u ovom slučaju” povodom ukidanja prvostepene presude za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije i vraćanja suđenja na početak.

“Naše kolege u Srbiji decenijama se bore protiv nekažnjivosti. Kada su počinioci i dalje na slobodi – bezbednost novinara i sloboda medija je u opasnosti. Mora se istaći da ućutkivanje novinara ne sme proteći bez posledica. Ovaj slučaj već predugo traje”, ukazao je Bjeregard u pisanoj izjavi za Glas Amerike (VOA).

Predstavnik te organizacije za Evropsku uniju i Zapadni Balkan Pavol Salaj je u pisanoj izjavi za Glas Amerike podvukao da odluka Apelacionog suda u Beogradu predstavlja značajnu prepreku za slobodu medija u Srbiji.

“Duboko je zabrinjavajuće što 21 godina od ubistva nije bila dovoljna da Srbija osudi ubice novinara i tako započne borbu protiv nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima. Štaviše, poništavanje presude izlaže srpske novinare, koji su izloženi redovnim fizičkim napadima, novim neizvesnostima”, ukazao je Salaj.

Organizacija Reporteri bez granica je prethodno upozorila da neefikasnost države u zadovoljavanju pravde podstiče počinioce takvih zločina.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je juče prvostepenu presudu za ubistvo vlasnika i novinara Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije, koje se dogodilo 11. aprila 1999. godine, sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj.