Evropska agencija za lekove ubrzala odlučivanje o vakcini Moderna

0
Fotografija: Profimedia

(Beta-AFP) – Evropska agencija za lekove (EMA) odlučivaće o eventualnom odobrenju američke vakcine Moderna protiv korona virusa 6. januara, a ne 12. januara kako je ranije bilo najavljeno, saopšteno je danas iz te institucije.

Pošto je američka kompanija Moderna poslala dodatne podatke brže nego što je predvidjeno EMA će 6. januara na vanrednom sastanku, šest dana ranije od prvobitno predvidjenog datuma, da donese “zaključke ako je moguće”, navela je evropska institucija sa sedištem u Amsterdamu.

“Sastanak predvidjen za 12. januar ostaje na programu u slučaju da bude potreban”, navela je agencija.

Kliničke probe obavljene na 30.400 učestnika pokazale su prosečnu efikasnost vakcine Moderna od 94,1 odsto, naveli su proizvodjači.

Američka agencija za lekove FDA treba danas da da zeleno svetlo za tu vakcinu, koja će tako postati druga odobrena na američkom tržištu protiv korona virusa posle vakcine Fajzera i BioNTeka.

Evropska agencija se sastaje 21. decembra da razmatra odobrenje za stavljanje na tržište vakcine Fajzer/BioNTek, sa ciljem da kampanja vakcinacija počne već krajem decembra u 27 zemalja EU.

Šefica agencije Emer Kuk smatra da to pokazuje da je evropska agencija sposobna da reaguje brzo na situaciju.

“Zahvaljujući neverovatnim naporima svih uključenih u ovaj proces u stanju smo da izmenimo kalendare za procenu vakcina protiv kovida-19”, rekla je ona.

“Broj zaraženih ne prestaje da raste širom Evrope i znamo koju ogromnu odgovornost imamo da stavimo vakcinu na tržište što je pre moguće istovremeno garantujući snagu naših naučnih kriterijuma”, rekla je ona.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500