“Evropa je gasna komora Džordža Soroša”, napisao je mađarski zvaničnik i sada je na udaru kritika

0
Foto Profimedia

 (Beta-AP) – Madjarski zvaničnik našao se na udaru kritika zbog teksta u kome je uporedio američko-madjarskog milijardera i filantropa Džordža Soroša, vernog kritičara madjarske vlade, sa Adolfom Hitlerom i nacistima.

“Evropa je gasna komora Džordža Soroša”, napisao je Silard Demeter, poverenik premijera za kulturu i šef Književnog muzeja Petefi u Budimpešti, u tekstu koji je juče objavljen na provladinom portalu Origo. 

“Otrovni gas teče iz kapsule multikulturalnog otvorenog društva, koji je smrtonosan za evropski način života”, navedeno je u tekstu.

Komentari su izazvali kritiku madjarske jevrejske zajednice, uključujući Federaciju jevrejskih zajednica, koja je članak nazvala “neukusnim” i “neoprostivim”.

“(Članak) je udžbenički slučaj relativizacije holokausta i zato je nekompatibilan sa vladinom tvrdnjom o nultoj toleranciji prema antisemitizmu”, navela je organizacija u saopštenju.

Demeter, kojeg je madjarski premijer Viktor Orban imenovao za poverenika za kulturu, uporedio Soroša sa Adolfom Hitlerom, napisavši da je on “liberalni firer, a njegova liberalno-arijevska vojska obožava ga više nego Hitlerovu”.

Soroš, koji je rodjen u Madjarskoj i koji je preživeo holokaust, česta je meta Orbanove vlade zbog njegove liberalne ideologije. 

U članku se govori o sukobu oko budžeta EU na čiji su predlog Madjarska i Poljska uložile veto zbog togašto je vladavina prava jedan od uslova za dobijanje novčanih sredstava.

EU trenutno sprovodi istragu protiv vlasti Poljske i Madjarske zbog onoga što u Briselu nazivaju podrivanjem nezavisnosti pravosudja i medija u tim zemljama.

Vlada Izraela, bliskog saveznika Madjarske, osudila je Demetrove komentare. Izraelska ambasada u Budimpešti objavila je na Tviteru: “Mi u potpunosti  zloupotrebu sećanja na holokaust u bilo koje svrhe. Nema mesta za povezivanje najgoreg zločina u istoriji čovečanstva ili njegovih počinilaca sa bilo kojom savremenom debatom”.

Gordon Bajnai, koji je bio premijer Madjarske od 2009 do 2010.godine napisao je danas na Fejsbuku da će, ako Demetra ne bude smenjen do sutra, “Madjari i ostatak sveta njegovu izjavu smatrati zvaničnim stavom madjarske vlade. ”