“Evropa je epicentar krize, političari nisu ozbiljno shvatili koronavirus…”: Ursula fon der Lajen o merama Evropske unije

0
Foto: Profimedia

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da su političari “potcenili” stepen opasnosti koju predstavlja epidemija novog korona virusa.

“Mislim da smo svi mi koji nismo stručnjaci u početku potcenili korona virus”, rekla je Ursula fon der Lajen u intervjuu koji je danas objavio nemački dnevnik Bild.

Ona je rekla da su zvaničnici shvatili da sada treba preduzeti sve one mere koje su pre dve ili tri nedelje izgledale drastične. 

“Evropa je u ovom trenutku epicentar krize”, dodala je predsednica Evropske komisije. 

Ona je rekla i da kada govori o virusu ne bi upotrebila termin rat, ali da korona virus jeste “zabrinjavajući protivnik”.

Lideri Evropske unije dogovorili su se sinoć da odmah zabrane ulazak gotovo svim strancima na najmanje 30 dana u cilju suzbijanja širenja novog korona virusa.

Na tročasovnom video samitu, sazvanom sa ciljem učvršćivanja jedinstvenog fronta u borbi protiv pandemije, lideri EU su se dogovorili i da odrede brze rute kako bi se očuvalo nesmetano kretanje medicinske opreme, hrane i robe unutar Unije.

(Beta)