Evropa između tri vatre: Može li EU da bude nešto više od američke kolonije?

Svaki hegemon želi da oblikuje svet po svom licu i naličju. Da li Evropa želi da liči na Kinu, Rusiju ili SAD, ako već nije sposobna da prevaziđe svoje male patetične patriotizme, izgradi identitet i savez država dovoljno jak, koherentan i stabilan da se suprotstavi „tiranosaurima“ koji je okružuju?

0
Profimedia

Nalazimo se na početku nove verzije „Hladnog rata“. Nad Evropom ne visi kao Damoklov mač atomska pretnja, ali je informatičko-digitalnokomunikaciona infiltracija toliko intenzivna da će vrlo brzo sve evropske zemlje morati da se opredele na kojoj strani istorije žele da se nađu kada se spusti zavesa između zapadnog liberalno-demokratskog sveta i istočnjačkih autoritarnih režima.

Ideja da bi EU mogla da se transformiše iz ekonomskog „biljojeda“ u geopolitičkog „mesoždera“, ili da barem uz pomoć mimikrije smanji apetite planetarnih centara moći koji u njoj vide plen, jeste jednako zavodljiva koliko i neostvariva.

Barem u dogledno vreme.

Za razliku od priželjkivanih „Sjedinjenih Evropskih Država“, Sjedinjene Američke Države postoje i dalje su, uprkos Trampu, jedini saveznik državama u kojima se prava i slobode građana poštuju…

Ceo tekst Željka Pantelića u novom Nedeljniku koji je na kioscima od četvrtka 23. maja, digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET